Hem / Bidrag och stöd / Bilda idrottsförening

Bilda idrottsförening

I Östergötland finns det ca 850 idrottsföreningar men det finns alltid plats för nya. Här får du hjälp att komma igång, organisera er och göra den adminstration som behövs för att bli medlem i Riksidrottsförbundet. 

Varannan svensk är medlem i en idrottsförening. Idrotten är vår överlägset största och mest levande folkrörelse, med cirka 20 000 föreningar i 72 specialidrottsförbund (SF).

En idrottsförening ansluts inte direkt till RF utan ansöker om medlemskap i ett eller flera av RF:s medlemsförbund, specialidrottsförbund (SF). Ansökan om medlemskap i SF görs i ett digitalt ansökningsformulär via IdrottOnline. Tänk också på att en idrottsförening måste ha stadgar, ett dokument som beskriver regler och ramar för föreningens verksamhet.

Ansök om medlemskap i SF

Ladda ner RF:s stadgemall för idrottsföreningar (pdf)

Läs mer om att starta en ny förening på RFs hemsida.

På SISU Idrottsutbildarnas hemsida kan du ta del av webb-utbildningen för idrottens föreningsledare.

Behöver ni stöd och råd för att komma igång med föreningen är ni välkomna att höra av er till oss på RF-SISU Östergötland Vi kan tipsa er om vad ni bör tänka på för att föreningen ska få en lyckad start. Med en bra bas att stå på undviker man eventuella problem som kan uppstå längre fram. Här hittar du kontaktuppgifter till våra konsulenter i Östergötland.