Hem / Vi arbetar med / Jämställd idrott / Locker Room Talk

Locker Room Talk

Locker Room Talk utökar sin verksamhet i Östergötland och vi stöttar arbetet ute i idrottsföreningarna som handlar om att utbilda unga killar i jämställdhet och schyssta attityder. 

Vi tog oss ett snack med Rogerio Silva från Locker Room Talk.

Berätta om hur Locker Room Talk startades!

Locker Room Talk grundades 2016 i Finspång av mig, Rogerio Silva och min barndomsvän Shanga Aziz som ett UF företag. Vi bestämde oss att ifrån vår egna erfarenheter av fördomar och den kvinnoförnedrande syn som finns inom den svenska idrotten, ta fram en utbildningsmetod för att lära nästa generations atleter om jämställdhet och schyssta attityder. För snacket börjar inom omklädningsrummet men den stannar inte där, den följer med ut till planen där den blir en del av matchen och även ut i samhället och skapar skeva värderingar.

Vad gör ni ute i idrottsföreningarna?

Vi träffar killar 10-14 år gamla, 1 gång per vecka, i en 8 veckors period, för att utbilda inom jämställdhet & schyssta attityder med mål att stoppa skitsnacket och skapa en ny manlighet. Detta gör vi genom vår LRT-metod. Vår mål är att sudda bort de samhällsnormer och de krav man har på killar, vi vill skapa en sportvärld och samhälle där alla människor ska kunna känna sig trygga och välkomna.

Varför är målgruppen 10-14 år?

Anledningen till att vi träffar killar 10-14 år är för att de inte har hunnit bli påverkade av alla de förväntningar som finns på killar. Detta gör det effektivare för oss att driva vår förebyggande utbildning. Killar äldre än 14 år har oftast hunnit ta efter förväntningarna, vilket vi vill förebygga och stoppa innan det ens har skett. Därför så träffar vi killarna i ett så tidigt ålder som möjligt.

Du pratar om att skapa en ny form av manlighet, förklara!

Idag så finns det förväntningar på killar som säger att man som man, måste vara stark, tuff, modig , inte får visa känslor eller gråta. vilket leder till att man som människa mår sämre och presterar sämre på plan. Genom att sudda dagens normer och skapa en ny manlighet utan förväntningar, ser vi ett samhälle där killar och män kan vara på flera olika sätt och fortfarande vara trygga i sig själv.

Hur kommer ni att jobba här nere i Östergötland?

Vi kommer att åka ut och utbilda i de lag och föreningar som vill träffa oss. Locker Room Talks mål i Östergötland är att träffa 1400 killar varje år. Vi vill kunna erbjuda vår utbildning i hela Östergötland och tar mer än gärna emot intresseanmälningar från föreningar oavsett vart de är geografiskt placerade.

Vi kommer också att utbilda ledare och föräldrar där vi vid ett antal tillfällen under året kommer bjuda in intresserade från föreningar vi arbetat i för att delta i en workshop. Workshopen syftar till att öka kunskapen om Locker Room Talk och vårt arbete men främst till att ge verktyg för hur man själv kan bli en LRT-tränare.

Vad hoppas ni på att arbetet i de föreningarna Östergötland ska leda till?

Vi hoppas att genom vårt samarbete med SISU Östergötland kunna bli en etablerad del av idrotten här i Östergötland. Vi har som mål i Locker Room Talk att nå ut till alla 300 000 killar i åldern 10-14 som finns i Sverige idag. Därför är vi väldigt stolta och tacksamma för det här samarbetet tillsammans med SISU idrottsutbildarna Östergötland.Tillsammans hoppas vi att killarna genom vår utbildning ska bli mer medvetna om de förväntningar som finns på killar och på sådan sätt sudda bort dessa förväntningar. Idrotten ska vara en trygg plats där alla ska kunna delta och utvecklas genom glädje och gemenskap.

Är er förening intresserad av att arbeta med Locker Room Talk? Ta kontakt dirket med Rogerio från organisationen.

This is a mailto link
Tel: 076-3485252