Hem / Vi arbetar med / Barn- och ungdomsidrott / Idrottens Himmel & Helvete

Idrottens Himmel & Helvete

UR:s serie Idrottens himmel och helvete finns nu i en tredje säsong och denna gång är det svensk barn- och ungdomsidrott och barnrättsperspektivet som står i fokus.

Avsnitt 1, Kriminalitet

Första programmet tar upp kriminalitet och hur Idrottsrörelsen påverkas när kriminella gäng vill rekrytera samma barn som klubbarna-och när utpressning, hot och matchfixning blivit ett problem inom många idrotter. Ett positivt exempel som lyfts upp i detta program är Nattfotbollen i Norrköping som bidrar till mindre brott och skadegörelse.

Vi på RF-SISU Östergötland har gjort en kort intervju med Ermin, en av de drivande ledarna.

Matchfixing

Matchfixing är ett allvarligt hot mot idrotten. Möjligheter att tjäna pengar på riggade matcher via spel och vadhållning skapar ett växande problem. Matchfixing innebär att på ett otillåtet sätt påverka utgången av en idrottstävling i syfte att dra nytta för sig själv eller andra. Om detta handlar Min Match, den svenska idrottsrörelsens gemensamma satsning mot matchfixing.

Pratstartare och samtalsplan

Riksidrottsförbundet har även denna tredje säsong deltagit i en rådgivande roll och SISU Idrottsutbildarna har tillsammans med UR tagit fram ett antal korta filmer som diskussionsunderlag, "pratstartare", för att underlätta samtal och utveckling i förening och förbund.

Pratstartare om idrott

Samtalsplan

Kontakta gärna din idrottskonsulent för att få veta mer om hur ni kan jobba med frågan i föreningen.

Avsnitt 2, Depression

Avsnitt två av Idrottens himmel och helvete handlar om psykisk ohälsa och depression hos idrottande barn och ungdomar. Vi har gjort ett lokalt inslag med Mats Persson som är aktiv i bordtennis och tennis samt ledare för barn och ungdomar i Linköpings Parasportförening sedan 30 år tillbaka. Han hade en tuff skoltid i Uppsala med psykisk och fysisk mobbing, framförallt på högstadiet. Han idrottade också då men i vanlig förening eftersom det inte fanns någon specifik för parasport Uppsala, den hittade han då ha flyttade till Östergötland. Idrotten blev en plats för lugn och en plats att lyckas. Han gick från utslagen i en normklubb till landslag och Paralympics.

Tips på utbildning i idrottspsykologi

Utbildningen vänder sig till dig som vill träna barn och ungdomar med kunskap om idrottspsykologi och vad du som tränare kan göra för att stärka och utveckla dina aktivas självkänsla, självförtroende, motivation med mera. Utbildningen handlar om rörelseförståelse och hur vi kan stärka psykisk och social förmåga hos våra aktiva. Med fokus på beteendeanalytiskt ledarskap går vi bland annat igenom övningsplanering, problemlösning och även en tänkbar utbildningsplan att jobba vidare med i ditt ledarskap. Välj någon av kurserna beroende på vilka ni är tränare för:

  • Kurs 1 För tränare för aktiva 6-10 år
  • Kurs 2 För tränare för aktiva 10-15 år
  • Kurs 3 För tränare för aktiva 15 år och äldre
  • Varje kurs är tre timmar och genomförs på hemmaplan i din förening

Kontakta gärna din idrottskonsulent för att få veta mer om hur ni kan jobba med frågan i föreningen.

Avsnitt 3, Anorexi

Avsnitt 3 av Idrottens himmel och helvete handlar om ätstörningar och anorexi. Vi har intervjuat Eva-Lena Frick, före detta VD på både Vätternrundan och Vasaloppet, och framgångsrik längdskidåkerska i landslaget på 80-talet. Två otroliga karriärer men som inte enbart har kantats av positiva upplevelser. Den nära kontakten med anorexi, både personligen och i familjen, har gjort livet till en ständig kamp mot "idioten" som har hängt sig kvar som en objuden gäst. 

Hos Riksidrottsförbundet hittar du mer information om ätstörningar och vad du själv kan göra.