Hem / Vi arbetar med / Barn- och ungdomsidrott / Idrottens Himmel & Helvete

Idrottens Himmel & Helvete

UR:s serie Idrottens himmel och helvete finns nu i en tredje säsong och denna gång är det svensk barn- och ungdomsidrott och barnrättsperspektivet som står i fokus.

Avsnitt 1, Kriminalitet

Första programmet tar upp kriminalitet och hur Idrottsrörelsen påverkas när kriminella gäng vill rekrytera samma barn som klubbarna-och när utpressning, hot och matchfixning blivit ett problem inom många idrotter. Ett positivt exempel som lyfts upp i detta program är Nattfotbollen i Norrköping som bidrar till mindre brott och skadegörelse.

Vi på RF-SISU Östergötland har gjort en kort intervju med Ermin, en av de drivande ledarna.

Matchfixing

Matchfixing är ett allvarligt hot mot idrotten. Möjligheter att tjäna pengar på riggade matcher via spel och vadhållning skapar ett växande problem. Matchfixing innebär att på ett otillåtet sätt påverka utgången av en idrottstävling i syfte att dra nytta för sig själv eller andra. Om detta handlar Min Match, den svenska idrottsrörelsens gemensamma satsning mot matchfixing.

Pratstartare och samtalsplan

Riksidrottsförbundet har även denna tredje säsong deltagit i en rådgivande roll och SISU Idrottsutbildarna har tillsammans med UR tagit fram ett antal korta filmer som diskussionsunderlag, "pratstartare", för att underlätta samtal och utveckling i förening och förbund.

Pratstartare om idrott

Samtalsplan

Kontakta gärna din idrottskonsulent för att få veta mer om hur ni kan jobba med frågan i föreningen.

Avsnitt 2, Depression

Avsnitt två av Idrottens himmel och helvete handlar om psykisk ohälsa och depression hos idrottande barn och ungdomar. Vi har gjort ett lokalt inslag med Mats Persson som är aktiv i bordtennis och tennis samt ledare för barn och ungdomar i Linköpings Parasportförening sedan 30 år tillbaka. Han hade en tuff skoltid i Uppsala med psykisk och fysisk mobbing, framförallt på högstadiet. Han idrottade också då men i vanlig förening eftersom det inte fanns någon specifik för parasport Uppsala, den hittade han då ha flyttade till Östergötland. Idrotten blev en plats för lugn och en plats att lyckas. Han gick från utslagen i en normklubb till landslag och Paralympics.

Tips på utbildning i idrottspsykologi

Utbildningen vänder sig till dig som vill träna barn och ungdomar med kunskap om idrottspsykologi och vad du som tränare kan göra för att stärka och utveckla dina aktivas självkänsla, självförtroende, motivation med mera. Utbildningen handlar om rörelseförståelse och hur vi kan stärka psykisk och social förmåga hos våra aktiva. Med fokus på beteendeanalytiskt ledarskap går vi bland annat igenom övningsplanering, problemlösning och även en tänkbar utbildningsplan att jobba vidare med i ditt ledarskap. Välj någon av kurserna beroende på vilka ni är tränare för:

  • Kurs 1 För tränare för aktiva 6-10 år
  • Kurs 2 För tränare för aktiva 10-15 år
  • Kurs 3 För tränare för aktiva 15 år och äldre
  • Varje kurs är tre timmar och genomförs på hemmaplan i din förening

Kontakta gärna din idrottskonsulent för att få veta mer om hur ni kan jobba med frågan i föreningen.

Avsnitt 3, Anorexi

Avsnitt 3 av Idrottens himmel och helvete handlar om ätstörningar och anorexi. Vi har intervjuat Eva-Lena Frick, före detta VD på både Vätternrundan och Vasaloppet, och framgångsrik längdskidåkerska i landslaget på 80-talet. Två otroliga karriärer men som inte enbart har kantats av positiva upplevelser. Den nära kontakten med anorexi, både personligen och i familjen, har gjort livet till en ständig kamp mot "idioten" som har hängt sig kvar som en objuden gäst. 

Hos Riksidrottsförbundet hittar du mer information om ätstörningar och vad du själv kan göra.

Avsnitt 4, Jämställdhet

Avsnitt 4 av Idrottens himmel och helvete handlar om jämställdhet med undertexten "Ingenstans i samhället är vi så uppdelade efter kön som i idrotten". 

Vi har träffat Vadstena Golfklubb för att höra om deras framgångsrika arbete för jämställdhet i föreningen. 

Föreningen har jobbat med Svenska Golfförbundets satsning 50/50 och blev nyligen certifierade. I föreningen tränar tjejer och killar tillsammans. De är en breddförening som tänker glädje och gemenskap framför tävling och elit. Olika nivåer tränar tillsammans då de ser att det är viktigare att få vara med sina kompisar än att delas upp i grupper efter nivå. De jobbar med att inkludera alla ungdomar / medlemmar i golfen. Både som barn och vuxen finns det möjlighet till enskild stöttning (egen ledare) på banan eller under träning. Eller om man har fysiska handikapp finns det möjlighet att låna elskoter eller golfbil för att ta sig fram. De har även ett faddersystem för nya golfare, som får hjälp med att komma igång med golfspel. Man behöver därmed inte ha vänner eller familj som spelar golf utan du kan komma själv och få din personliga hjälp.

Golfspelaren Ebba Kipplinger är också med i klippet från Idrottens H & H. Hon är både aktiv spelare och ledare i föreningen.

Medverkande i denna intervju är Eva Palmér-Axell och Ebba Kippliner från Vadstena Golfklubb.

Här kan du läsa mer om hur RF-SISU Östergötland kan hjäpa till med att göra din förening mer jämställd. 

Avsnitt 5, Rätten till idrott

Avsnitt 5 i Idrottens himmel och helvete handlar om hur idrotten inkluderar och möjliggör för att alla ska kunna få idrotta och hur man får dem att fortsätta med idrott i högre ålder.

Vi har träffat Paul Chamoun från Norrköping som kom till Sverige som nyfödd i slutet av 80-talet. Han hittade tidigt fotbollen som blev hans räddning i en tuff tid. Han hade kompisar som inte valde idrotten och som det gått sämre för. Han har vigt sitt liv åt fotbollen. För två år sedan startade han en futsal-förening och förra året ett damlag. Här får man verkligen lyssna och förstå idrottens kraft för ett inkluderande samhälle och vilken otroligt bra livsskola det kan vara.

Här kan du läsa mer om hur RF-SISU Östergötland arbetar med inkluderande idrott. 

Avsnitt 6, Barnkonventionen

Avsnitt 6 i Idrottens himmel och helvete handlar om att svensk barn- och ungdomsidrott just nu går igenom en demokratiseringsprocess, inte minst tack vare att barnkonventionen blev lag 2020. Att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen har stått i RF:s stadgar sedan 2009 och föreningar bör säkerställa att verksamheten lever upp till det som står i stadgarna, anvisningarna för barn- och ungdomsidrott och idéprogrammet Idrotten Vill.

Vi har pratat med Tilde Zettby som inom ridsporten är ordförande i Distriktets Ungdomsstyrelse (DUS) i Östergötland. Hon berättar bland annat om varför hon valt att engagera sig i styrelsen, vilka uppdrag DUS har och ett av flera exempel på när barnens önskemål blev verklighet.

Här kan du läsa mer om hur RF-SISU Östergötland arbetar för en trygg idrott för barn och ungdomar.