Hem / Aktuellt / Unik fotokampanj skildrar en vanlig dag i idrottsrörelsen

Unik fotokampanj skildrar en vanlig dag i idrottsrörelsen

Nu på lördag 10 oktober samverkar 20 av Sveriges bästa fotografer i en gemensam fotosatsning som sträcker sig över samtliga distrikt - från norr till söder, från gryning till skymning.

Under en och samma dag möter fotograferna idrottare och ledare i alla åldrar, vid träning och tävling i drygt 40 olika idrotter, utspridda över hela Sverige. Östgötske fotografen Jeppe Gustafsson har fått detta unika uppdrag i Östergötland.

- Denna unika satsning som Riksidrottsförbundet gör är ett illustrativt sätt att visa en dag i idrottsrörelsen, i hela Sverige, på en och samma gång och därigenom påvisa Idrottsrörelsens enorma samhällskraft säger Ulrika Smith Svenstedt, kommunikation och verksamhetschef för RF-SISU Östergötland.

20 stycken av Bildbyråns fotografer kommer att besöka träningar och tävlingar och med foto och film, och fånga den här dagen. Fotograferna kommer att ha stor frihet att själva tolka det de upplever. Fotografernas tolkning kommer löpande den 10 oktober laddas upp direkt på www.endagidrott.se där man kan följa fotografernas gemensamma resa genom landet, ett unikt sätt att få en inblick i hur mycket idrott som pågår samtidigt över hela vårt land. Detta kommer sedan att resultera i en fotoutställning som offentliggörs våren 2021. Riksidrottsförbundet ansvarar för satsningen tillsammans med samarbetspartners Bildbyrån och Folkspel.

Östergötlands idrotter kommer porträtteras av fotografen Jeppe Gustafsson. Han började som fotograf 1994. Sedan dess har han varit fotograf på Motala Tidning, Östgöta Correspondenten och sedan 2016 jobbat som frilansfotograf. Jeppe jobbar med stillbild och rörlig bild, med inriktning på nyheter, sport, bildreportage. Han ser nu fram emot att ingå i detta unika samarbetsprojekt och bidra med sina tolkningar av vad idrotten kan betyda:

- Det känns roligt och spännande att jag fått möjligheten att delta i det här projektet. Som fotograf brinner jag lite extra för att dokumentera just sport och idrott, i alla dess former, divisioner och kategorier. Att det här projektet också ser utanför elitidrotten och belyser vardagslivet är viktigt och bra tycker jag, säger Jeppe Gustafsson

De idrotter/case som blivit utvalda av Riksidrottsförbundet att representera Östergötland är Simning mellan 13.00-14.30 (LASS Seniorverksamhet som tränar för masterstävlingar) samt innebandy mellan 15.00-16.00 (Bergs IK Flickor födda 2011-2012 som har match i grön klass A).

Fakta: Idrottsrörelsen har över 3 miljoner medlemmar och bara under en dag går över 150 000 personer till en förening och tränar eller tävlar. Satsningen vill uppmärksamma vad idrotten betyder för alla dessa människor, samtidigt som vi visar upp idrottens mångfald både vad gäller olika idrotter samt människor och verksamhet som speglar idrottens bredd i allt från ålder, kön, etnisk mångfald och geografisk spridning.

Kontakt: Ulrika Smith Svenstedt, This is a mailto link, 0720688539

Foto: Jeppe Gustafsson