Hem / Aktuellt / Stor oro för tonåringarna efter åren med corona

Stor oro för tonåringarna efter åren med corona

Mer än varannan idrottsförening är orolig för framtiden och för det tapp av medlemmar, ledare och tränare som skett under två år med corona. Störst är oron för att tappa tonåringar. Idrottsföreningarna är även bekymrade för ekonomin.

I Riksidrottsförbundets rapport Två år med corona har närmare 2500 idrottsföreningar svarat på enkätfrågor, specialidrottsförbund och ytterligare idrottsföreningar intervjuats om effekterna av pandemin. Tillsammans med preliminär statistik från LOK-stödet (aktivitetsstöd) är bilden djupt oroande.

Ledare, förtroendevalda och aktiva har kämpat i motvind i över två års tid. De har tagit stort ansvar, är slitna och oroliga för framtiden. Med pandemin i bagaget och dessutom nu oron i världen måste idrotten ändå orka vara den välkomnade plats för alla som vi är och vill vara. Idrottsrörelsen måste få stöd över lång tid för att klara att återrekrytera, återstarta och välkomna, säger Kristin Lönnqvist, Distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland.

Under 2021 minskade antalet aktivitetstillfällen i Östergötland med mer än 36000 (-17%) jämfört med före corona. Det i en kontext där stillasittande och otrygghet i samhället i stort ökade redan före pandemin. Tonåringar drabbades hårt under pandemin då de periodvis inte fick träna och tävla vilket ledde till att flera slutade och hamnade utanför den positiva gemenskap som laget och föreningen är. Dessutom blev många stillasittande hemma då undervisningen i skolan genomfördes digitalt.

Pandemin riskerar att öka hälsoklyftorna och segregationen. Idrottsrörelsen är en stark samhällskraft där människor möts över gränser, får kompisar och är en del av ett sammanhang. Idrottsrörelsen behövs och får inte tas för given. Många behöver hjälpas åt för att fler ska må bättre i ett tryggt samhälle. En stark idrottsrörelse behövs om vi ska lyckas med det, säger Kristin Lönnqvist.

Förutom ekonomiskt stöd för återstart efter pandemin med 300 miljoner kronor per år 2023-2025 behövs fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer vilket också lyfts av föreningar i rapporten Två år med corona.

Varje krona som satsas på idrottsrörelsen är en investering i ett mer sammanhållet och inkluderande samhälle där vi mår bättre. Vikten av närhet till träning och rörelse är en avgörande faktor för en inkluderande idrott för alla, säger Kristin Lönnqvist.

Rapporten Två år med corona (länk)

LOK-statistik 2021 (länk) 

Idrottens valfrågor (länk)

För mer information kontakta:

Kristin Lönnqvist
Distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland
Tel 010-476 50 25
E-post This is a mailto link