Hem / Aktuellt / Prova på-dag för över 8000 barn i östgötska skolor

Prova på-dag för över 8000 barn i östgötska skolor

Fredag den 24 september är det dags för Idrottens dag. Då kommer 80 000 barn på 400 skolor i 135 av Sveriges kommuner att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter.

Östergötland är femte största distriktet under idrottensdag sett till antalet skolor och elever man når. Under dagen kommer ca 8200 barn nås i 7 av Östergötlands 13 kommuner. 

– Vikten av rörelse och gemenskap har under pandemin blivit tydligare än någonsin. Vi vet samtidigt att klyftorna mellan de som redan är aktiva och de som ännu inte hittat till idrottsrörelsen riskerar att växa. Att ha Idrottens dag i samarbete med skolor över hela landet gör att vi når alla barn som bäst behöver ges en chans att hitta glädjen i rörelse, en idrott och en lokal idrottsförening, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Skolorna som deltar i Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF/SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Totalt kommer 40 olika idrotter att vara representerade med idrottsföreningar under Idrottens dag. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

– RF/SISU distrikten bygger broar mellan skolan, de barn som är minst aktiva och de lokala idrottsföreningarna och samarbetet ökar hela tiden. Idrottens dag är en inspirerande dag med rörelse och glädje för barnen. Förhoppningsvis leder glädjen i att röra på sig till att barnen också hittar till idrott och gemenskapen i idrottsföreningen på sin fritid. Barnen ges en direktkontakt med det lokala föreningslivet som de ofta hittills inte fått, säger Kristin Ekblom, Riksidrottsförbundets projektledare för Rörelsesatsning i skolan.

– Det finns så mycket positivt att lyfta en dag som denna. Allt från folkhälsoperspektivet att få barn i rörelse och speciellt de minst aktiva barnen, men också att hjälpa idrottsföreningar som haft det tufft under en pandemi att få hjälp att marknadsföra sig och förhoppningsvis få nya medlemmar till sina föreningar säger Ida Kregert Blomstrand, Samordnare för Rörelsesatsning i skolan i Östergötland.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF/SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

Här kan du läsa mer om Rörelsesatsningen i skolan (länk)

Här kan du läsa mer om Idrottens dag (länk)

Skolor som anordnar Idrottens dag i Östergötland

Kinda: Bäckskolan
Linköping: Rosendalsskolan
Mjölby: Bjälbotullskolan, Lindbladsskolan, Vasaskolan
Motala: Bergvallaskolan, Bråstorpskolan, Fågelstaskolan, Godegårds skola, Karlslunds skola, Mariebergsskolan, Norra skolan, Vätternskolan, Skolgårda skola, Södra skolan, Nykyrka skola, Smedsby skola
Norrköping: Erlaskolan Östra, Silverdansen, Diamanten, Gustaf Adolfsskolan
Söderköping: Bergaskolan, Björkhagaskolan, Mogata skola, SanktAnna skola, Skönbergaskolan, VästraHusby skolan, Östra Rydskolan
Vadstena: Katarinaskolan

För mer information kontakta

Ida Kregert Blomstrand, 010-4765040, This is a mailto link
Samordnare för Rörelsesatsning i skolan