Hem / Aktuellt / Nu är det ännu viktigare att ta kloka gemensamma beslut

Nu är det ännu viktigare att ta kloka gemensamma beslut

Regeringen meddelade den 18 december skärpta restriktioner. All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och "inte är nödvändig" bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari vilket bland annat kan innefatta idrottshallar.

Folkhälsomyndigheten kompletterar nu med en rekommendation på sin hemsida: 

Motion är viktigt för folkhälsan och träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Mot bakgrund av den lägre risken för smittspridning utomhus och motionens betydelse för folkhälsan bedömer Folkhälsomyndigheten att träning utomhus kan hållas i gång i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar.  

Detta kan endast ske under förutsättning att utomhusanläggningar kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt för såväl personal som besökare och om kommunen eller annan verksamhetsansvarig bedömt att anläggningen kan hållas öppen. Denna bedömning har varje kommun bäst förutsättning att själv göra utifrån sina egna lokala förutsättningar. 

"Nu är det ännu viktigare att ta kloka gemensamma beslut”, säger Björn Eriksson, Ordförande i RF. 

Runtom i Östergötland fortsätter kommuner att fatta olika beslut när det gäller idrottsrörelsens verksamhet. På vissa håll har man stängt all inomhusverksamhet och på några håll även alla utomhusanläggningar för organiserad träning, men tillåter spontanidrott.  

"Ledarledd organiserad träning är troligtvis mer smittsäker verksamhet än spontanidrott, säger Björn Eriksson. Det är ett allvarligt läge men det är nu viktigt att vi behåller lugnet och inte fattar desperata beslut. Beslut som kan få oönskade effekter som leder till att vi tappar väldigt många som behöver idrott, rörelse och gemenskap mer än någonsin. Våra föreningar är väl rustade och tillsammans klarar vi även denna tuffa tid", säger Björn Eriksson.
”Vi önskar att alla kommuner även fortsatt har en bra dialog med idrottsrörelsen och fattar kloka beslut så vi kan bedriva utomhusträning på ett smittsäkert sätt. Vi förstår samtidigt att det kan kännas som ett för tidigt beslut att ta just nu, men hoppas på skyndsamma nya beslut efter nyår", säger distriktidrottschef Kristin Lönnqvist. 

Nedan har vi samlat länkar till Östergötlands kommuner och deras lokala beslut.

Boxholm kommun

Finspång kommun

Kinda kommun

Linköping kommun

Mjölby kommun

Motala kommun

Norrköping kommun

Söderköping kommun

Vadstena kommun

Valdemarsvik kommun

Ydre kommun

Åtvidaberg kommun

Ödeshög kommun