Hem / Aktuellt / Mötesplats SM-veckan

Mötesplats SM-veckan tjuvstartar den 24 maj i Studenthuset på Linköpings universitet!

I sommar är det äntligen dags för SM-veckan i Linköping 2022 och Mötesplats SM-veckan är en del av den, redan 24 maj gör vi ett nedslag på Linköpings universitet.

Under Mötesplats SM-veckan kommer idrotten vara i fokus och viktiga frågor lyftas för regional och nationell utveckling. Spännande föreläsningar med intressanta gäster kommer hållas som leder till inspiration och ökad kunskap inom aktuella ämnen och forskning.

Just forskningsdelen är en av anledningarna till att vi väljer att göra ett nedslag redan i vår på LiU:s campus, genom att vara på plats på campus under dagtid, när studenter och forskare är där kan vi nå nya målgrupper och hjälpa till så att den intressanta forskning som görs inte stannar på universitetet.

Förutom den 24 maj så kommer Mötesplats SM-veckan gå av stapeln den 28-30 juni på Linköpings Konsert & kongress. Det kommer vara föreläsningar och debatter om jämställd bevakning av idrottsevenemang, Nils van der Poel kommer föreläsa om ”motivation min vagaste länk”, debatt om evenemang och idrottens bidrag till turistekonomin, om tjejlopp och villkor för kvinnors motionsidrottande, Svenska ishockeyförbundets modell för idrottsforskning, exemplifierat med FUN MAPS, skärmtid, kostvanor och motion – Globala studier av barns fysiska aktivitet och mycket mycket mer. Hela programmet går att ta del av här på SM-veckans hemsida

Mötesplatsen arrangeras av Riksidrottsförbundet, RF-SISU Östergötland, Linköpings universitet, Linköpings kommun och Visit Linköping.

Den 24 maj på LiU blir föreläsningar med tre olika teman:
Förebygga idrottsskador, mental hållbarhet inom idrotten och våld mot barn inom idrotten.

Eftermiddagen är ett hybridevent där föreläsningarna, som kommer att vara i Lövverket, kommer att sändas live, men vi hoppas att så många som möjligt stannar till och tar del av arrangemanget på plats.

Programmet 24 maj

Mötesplats SM-veckan, Linköpings universitet

När: 24:e maj, kl 12.30-15.30
Var: Lövverket, Studenthuset, Campus Valla
Typ av föreläsning: Hybrid
Anmälan: Ja, senast 20 maj via länken nedan (men det går bra att bara komma förbi och ta del av föreläsningarna).

12.30-13.30, Tema: Förebygga idrottsskador.
Föreläsare: Håkan Gauffin, docent och överläkare på ortopeden, US och lagläkare Linköping FC. Forskat på korsbands- och meniskskador inom fotboll, friidrott och konståkning. Hanna Lindblom, universitetslektor vid LiU, forskar kring skadeförebyggande träning inom ungdoms- och senioridrott.

14.00-14.45, Tema: Mental hållbarhet inom idrotten
Föreläsare: Carolina Lundqvist, universitetslektor vid LiU, fil dr. i psykolog och docent inom idrottsvetenskap. Leg. Psykoterapeut som även arbetat på flera OS och hjälpt till att coacha flera svenska idrottsstjärnor. Forskar bland annat kring hur människor presterar under hög psykosocial press.

15.00-15.45, Tema: Våld mot barn inom idrotten
Föreläsare: Moa Jederström och Malin Träff.
Moa Jederström är före detta konståkare, numera läkare och forskare vid Linköpings universitet. Hennes forskning handlar om konståkares mående, med fokus på hälsan hos idrottande barn/ungdomar och våld mot barn inom idrott.

Anmälan till den 24 maj görs på denna länk

Sista anmälningsdag 2022-05-20

Moderator: Jessica Falkman

Föreläsningarna är kostnadsfria.
För er som ej kan delta fysiskt skickas länk efter anmälan den 23:e maj

Varmt välkomna!