Hem / Aktuellt / Minus drygt 1 miljon kronor när Årsracet och Stångebroslaget ställs in

Minus drygt 1 miljon kronor när Årsracet och Stångebroslaget ställs in

I juli/augusti brukar Årsracet och Stångebroslaget fyllas av nästan sammanlagt 4000 förare. Två idrottsfester som samlar killar och tjejer från hela landet, och världen. Denna sommar kommer Prästomta och Linköpings Motorstadion stå tomma.

Idrottsrörelsen drabbas hårt av restriktionerna som följer av coronapandemin. Det är förbjudet att samla fler än 50 personer på samma ställe. Något Årsracet och Stångebroslaget överstiger mångdubbelt varje sommar när loppen genomförs i Linköping.

Stångebroslaget har räknat med 2800 förare, det tillsammans med mekaniker blir ca 5600 personer. Publiken brukar närma sig 4500 personer, då tävlingen ligger bra i tid då många har semester. Den tighta arenan ger även gemensam trivsel och det har blivit tradition att umgås och träffas, både deltagare och publik.

Årsracet är som ett rullande museum, ett stycke svensk och europeisk industrihistoria. Det är inte bara motorcyklarna som har många år på nacken utan här ser vi även förare som är seniorer och en 40-åring betraktas som mycket ung. Det finns deltagare från alla nordiska länder samt från England, Tyskland, Holland, Belgien, Spanien, Schweiz, och även från USA och Australien.

Många förare har denna tävling som drivkraft för att hålla igång och orka köra varje år, och evenemanget håller en viktig del av motorsporthistorien vid liv. Här har genom åren skapats många kontakter och vänskapsband över hela Europa bland förarna, men även blad funktionärer och publik, oavsett ålder. Ett perfekt exempel på idrott och engagemang hela livet.

Nu när Stångebroslaget och Årsracet ställs in för att minska risken att sprida coronavirsuet, så påverkas inte bara de sociala bitarna utan självklart ekonomin som totalt för de två arrangemangen går drygt 1 miljon kronor back.

De evenemang som skulle genomföras perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som Årsracet och Stångebroslaget finns inte den möjligheten och man hoppas verkligen att regeringen förlänger vårens stöd över sommaren.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Men förbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett särskilt stöd på grund coronakrisen.

- Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har dialog med regeringen, men inte fått något besked om det blir extra pengar.

- Om Stefan Löfven och Amanda Lind förstår vad vi idrotten betyder för våra aktiva, så borde de också förstå hur viktigt det att vi och alla andra tusentals idrottsföreningar klarar oss igenom krisen, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland.

Fotograf: CrossMor