Hem / Aktuellt / Lek, rörelse och idrott för närmre 9000 barn i östgötska skolor

Lek, rörelse och idrott för närmre 9000 barn i östgötska skolor

Fler än 100 000 barn från 500 skolor i 140 kommuner deltar i Idrottens dag fredag den 30 september. Lek, rörelse och idrott och de positiva effekter det för med sig på både hälsa och skolresultat är i fokus.

Östergötland är återigen fjärde största distriktet under idrottensdag sett till antalet skolor och elever man når. Under dagen kommer närmre 9000 barn nås i 8 av Östergötlands 13 kommuner.

I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det.

– Idrottens dag är viktig för att lyfta behovet av daglig fysisk aktivitet och att tillsammans stå upp för barns rätt till idrott och hälsa. Tack vare samarbete mellan skolor och idrott över hela landet kan vi nå de barn som är minst aktiva med målet att fler ska vilja idrotta hela livet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt. Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sport vars mål är att få hela Europa i rörelse. Den 30 september genomförs European School Sport Day i hela Europa med minst 28 länder som deltar och flera hundra tusen deltagare på samma dag med det gemensamma budskapet #BeActive.

– Det finns så mycket positivt att lyfta en dag som denna. Allt från folkhälsoperspektivet att få barn i rörelse och låta barnen uppleva en rörelseglädje och få kunskap om vilka idrottsföreningar som finns i närheten där man bor. Men också att hjälpa idrottsföreningar som haft det tufft under en pandemi och kanske tappat många barn inom sin förening att få hjälp att marknadsföra sig och förhoppningsvis få nya medlemmar till sina föreningar säger Ida Blomstrand, kontaktperson för Rörelsesatsning i skolan i Östergötland.

-Nytt för i år är att Ljuraskolans träningsskola kommer satsa på rörelse hela veckan och få besök av Norrköpings Parasportsförening som kommer låta eleverna prova på Racerunning, boccia och rullstolsbasket. Förra året var också första gången Rosendalsskolan i Skäggetorp var med och ALLA 380 elever F-6 deltog på något sätt. Det blev en succé och det berodde på att många lokala föreningar deltog och engagemang var stort.

Vi vill att idrotten ska vara till för alla oavsett vart du bor eller vilka förutsättningar du har. En inkluderande idrott är något vi alltid strävar efter!

Skolor som anordnar Idrottens dag i Östergötland

Finspång: Högalidsskolan, Lotorpsskola, Grytgölsskolan
Kinda: Horns skola
Linköping: Rosendalsskolan
Mjölby: Bjälbotullskolan, Lindbladsskolan, Vasaskolan
Motala: Bergvalla, Bråstorpskolan, Fågelsta skola, Godegård skola, Karlslundsskola, Klockrike skola, Mariebergsskolan, Norra skolan, Smedsby skola, Södra skolan, Vätternsskolan
Norrköping: Bråviksskolan, De Geers skola, Diamantens skola, Erlaskolan Södra, Erlaskolan Östra , Jurslaskolan, Ljura (anpassad grundskola), Navestadsskolan, Norrköping montessori skola , Silverdansens skola, Svärtinge Skogsbacke Skola
Söderköping: Bergaskolan, Björkhagaskolan, Mogata skola, Sankt Annas Skola, Skönbergaskolan, Västra Husby , Östra Ryds Skola
Vadstena: Katarinaskolan, Sankt Persskolan 

Föreningar som deltar i Idrottens dag i Östergötland

Borensberg gymnastik förening
Solfjädern Innebandy
Tjällmo orienteringsklubb
Västers BTK 
Motala sportkarate
Motala Korpen
Motala basket
Norrköpings Parasport
Akilles
Dansverkstan
Åby IF
NKIK
Norrköpings UngdomsCirkus,
NorrköpingDansförening,
NorrköpingsFutsalklubb,
Norrköpings gymnastikförening
KFUM Innebandy
Lkp frisksportsklubb
KFUM Linköping Bollihop
HBK basket
Aktivitetshuset taekwondo
Linköpings IBK
Östergötlands Innebandyförening
Finspångs brottning
Finspångs golfklubb
Vadstena golfklubb
Tenaci padelcenter
VGIF Tennis
VGIF Fotboll
Vadstena Handbollsförening
Vadstena discgolf
BK30
Vadstena handboll
Vadstena budoklubb
Vadstena korpen
Korpen Vadstena
Horn / Hycklinge IF (fotboll)
Horn Hycklinge skytteförening
Söderköpings Ryttarsällskap
Söderköpings Tennisklubb
Gripen boxning
Söderköpings skidklubb
Söderköpings Basket

För mer information kontakta

Ida Blomstrand, 010-4765040, This is a mailto link
Kontaktperson för Rörelsesatsning i skolan