Hem / Aktuellt / Inställda midsommarfiranden ledde till stora ekonomiska konsekvenser för föreningarna i Östergötland

Inställda midsommarfiranden ledde till stora ekonomiska konsekvenser för föreningarna i Östergötland

Midsommarfiranden runtom i Östergötland brukar ge ett rejält tillskott i föreningarnas kassor, pengar som brukar komma tusentals idrottande barn och ungdomar till del via tex möjlighet att åka på cuper, träna på konstgräs, köpa in material etc.

Detta hål i kassan blir svårt att fylla då evenemang är en stor del av föreningars sätt att tjäna pengar.

Idrottsrörelsen har drabbats hårt av restriktionerna och följderna av coronapandemin blir bara fler och fler. Ett midsommarfirande som under många år har varit en självklar och viktig inkomstkälla för många föreningar blev nu inte möjligt då det är förbjudet att samla fler än 50 personer på samma ställe. De stora ekonomiska konsekvenserna leder inte bara till inställda läger och cuper, den kan även ge sociala konsekvenser, som föreningstillhörighet, lagkänsla, förståelse för barnen vad det innebär att delta och bidra till föreningslivet genom att arbeta tillsammans under ett arrangemang.


Några av länets föreningar berättar om konsekvenserna av ett inställt midsommarfirande.

Föreningens midsommarfirande omsätter ca 110 000 kr med en vinst på ca 60 000 kr. Med andra ord är det en jätteviktig intäktskälla. Det är med utgångspunkt bland annat ifrån denna intäkt vi planerar vår verksamhet och investeringar. Avsaknaden av ett större eget kapital och ett intäktsbortfall som ett inställt midsommarfirande är tufft och måste ersättas med alternativa nya intäkter, vilket inte är lätt i dessa tider. Följdeffekter på sämre ekonomi kan leda till sämre träningsförhållanden för våra aktiva då vi till exempel inte har råd att boka träningstider på konstgräs under vintern eller möjlighet att köpa sportslig utrustning i den omfattning som behövs.
Utöver de rent ekonomiska effekterna medför ett inställt midsommarfirande också att ett kulturellt och socialt evenemang ställs in, inte bara våra medlemmar och aktiva påverkas. Midsommarfirande på Kungsbrohov är en del av föreningslivet, det engagerar och medverkar till att göra sammanhållningen i föreningen starkare mellan ledare för olika lag, killar och tjejer och mellan personer i olika åldrar.

Jörgen Lööw, ordförande i IFK Wreta Kloster

 

Ett inställt midsommarfirande för oss i Åby IF blir ett inkomstbortfall på c a 50-75 000 kr netto och är en viktigt inkomst för hur ekonomin går ihop på ett år. Den viktiga pusselbiten som gör att vi som förening kan satsa och utvecklas för att fortsatt vara attraktiva för våra medlemmar. Vi har fått ta del av kompensationsstödet som precis delats ut och det är självklart till stor hjälp, annars hade vi inte klarat verksamheten, men det täcker långt ifrån allt.

Midsommar är dessutom en uppskattad tradition för Åbyborna och deras familjer och brukar samla 2-3000 personer per år. Våra ungdomar arbetar under firandet och deras familjerna klär gemensamt midsommarstången kvällen innan.

Håkan Fridén, Kanslichef Åby IF

 

Ett inställt midsommarfirande har helt klart konsekvenser rent ekonomiskt för IFK Motala. Vi har 3 st event/uppdrag som är en stor del av vår ekonomi där midsommar är klart största intäkten. Vätternrundancamping samt folkracefestivalenscamping är också av stor betydelse, dessa tre är nästan 50 % av våra intäkter på årsbasis. Vi får verkligen hushålla med ekonomin just nu, och måste kontinuerligt prioritera.

Inställt evenemang får även fler konsekvenser. Både inför och under midsommar engagerar sig hela föreningen, även de som slutat för flera år sedan kommer tillbaka hjälper till, gammal som ung träffas fikar köper lotter tittar på straffturnering mm. Såklart att detta även är en social förlust för vår förening och för Motala som stad.

Peter Axelsson, ordförande IFK Motala


Regeringens krispaket täcker långt ifrån föreningarnas intäktstapp för våren och nu går vi in i ett nytt kvartal där inställda arrangemang betyder ännu större förluster, säger Kristin Lönnqvist, Distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland. Idrottsföreningarna är i oerhört stort behov av stöd om vi ska ha en stark idrottsrörelse även efter Corona. Nu hoppas vi på att både våra kommuner och regeringen ser att idrotten behöver krisstöd för att kunna fortsätta sin verksamhet.