Hem / Aktuellt / IK Sonstorp, en 100-åring som storsatsar på miljön

IK Sonstorp, en 100-åring som storsatsar på miljön

Sonstorps IK fyller 100 år, och det är inte vilken 100-åring som helst, det är en 100-åring med en gedigen historia men också en modern förening med stor framtidstro.

Efter en bandymatch på sjön Gölen i Grytgöl tog diskussionen fart om intresset för en idrottsklubb i Sonstorp. Svaret blev ja och traktens greve, G.O. Mörner, skänkte mark invid ån vid Sonstorps Bruk som medlemmarna iordningställde till en fotbollsplan.

Sonstorps IK bildades den 17 mars 1921. År 1931 inleddes fotboll i seriespel i Östgötaserien klass III. Under åren har det funnits olika sektioner till exempel friidrott, skidor, bandy, bordtennis och cykel förutom fotbollen. Sonstorps IK har varit en samhällskraft genom att bland annat bygga en dansbana och arrangör av sociala aktiviteter genom åren. Under 2000-talet har det tagit sig uttryck i att färdigställa och upprusta rastplats, utegym och boulebana.

Föreningens intresse för att satsa på miljön och möjlighet att utöka klubbkassan gjordes genom att framgångsrikt samla in pant och stå som segrare i föreningstävlingen Pantmatchen.

Det stora miljöarbetet har dock gjorts genom att först installera bergvärme och under 2020 börja producera el via solceller som lagts på båda byggnaderna. Dessutom konverterades värmesystemet om från direktverkande el till vattenburet system.

Höga elkostnader var inte hållbart för en liten förening som Sonstorps IK men tack vare stöd från RF-SISU Östergötland till solcellssatsningen kunde föreningen göra denna stora investering. 

Vi önskar IK Sonstorp stort lycka till när man nu går in i de nästa 100 åren!

Fotograf: Sören Boström, Folkbladet