× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Om Rörelsenätverket / Cykelvänlig arbetsplats

Cykelvänlig arbetsplats

Rörelsenätverket har tagit över stafettpinnen för cykelvänlig arbetsplats.
Cykelvänlig arbetsplats är en av aktiviteterna i det tidigare projektet Tänk tanken som drivits av Region Örebro län. Syftet med projektet var att få fler personer att gå, cykla och åka kollektivt till jobbet och på tjänsteresor - istället för att ta bilen.

Det finns många vinster med att vara en cykelvänlig arbetsplats. Medarbetare som rör på sig dagligen mår bättre och är mer sällan sjuka. Visste du att när du cyklar en kvart två gånger om dagen:

  • Gör du din hjärna glad. Risken för Alzheimers minskar upp till 45%
  • Håller ditt hjärta längre. Risken för hjärtinfarkt minskar upp till 35%
  • Kan du förlänga livet. Risken att dö i förtid minskar upp till 35%*

Välj cykeln till och från jobbet och/eller på kortare tjänsteresor så har du vardagsmotionen fixad. På en kvart med cykel kan du ta dig ungefär fem kilometer. Det betyder att om du utgår från Örebro city kan du ta dig till exempelvis Lillån, Vivalla eller Adolfsberg på den tiden. Fler cykelresor har många vinster både för miljön, samhället och den enskilde.

Information, anmälan och kriterier.

*Källa: PASTA project - en EU-finansierad, fyraårig studie om samhällsplanering för bättre hälsa med 16 partners, sju europeiska städer, däribland Örebro, samt 12 000 studiedeltagare. Bland annat har projektet undersökt hälsoeffekterna av en halvtimmes cykling fem dagar i veckan.