Hem / Egna nyheter / Så lyckades Vintrosa IS vända trenden ”Nu kommer ungdomar från stan till oss på landsbygden för att träna”

Så lyckades Vintrosa IS vända trenden ”Nu kommer ungdomar från stan till oss på landsbygden för att träna”

Genom strategiskt arbete och stor lyhördhet har idrottsföreningen Vintrosa IS lyckats vända trenden med avhoppande ungdomar och skapat en förening som erbjuder träningsgrupper under hela uppväxttiden.

Vintrosa IS är i dag en av de största handbollsklubbarna i länet och bidrar med sin verksamhet till en levande landsbygd.

Orten Vintrosa är en del av Örebro län, belägen 1,5 mil väster om Örebro. På orten finns en F-6-skola, En livsmedelsbutik, en frisör, en pizzeria och en handelsträdgård. Och så idrottsföreningen som sysselsätter 300 barn och ungdomar på fritiden varje vecka med handboll, innebandy, beachhandboll och löpning. En ganska bra siffra, procentuellt sett, med tanke på ortens knappt 1 400 invånare. Sedan 1999 arrangerar föreningen Vintrosa Beach Handball Cup, ett årligt evenemang som satt orten på den svenska beachhandbollskartan. Föreningen arrangerar även Vintrosamästerskapen i fotboll och löpartävlingen Vintrosaloppet. 

Allt kretsar kring skolan. När skolklockan ringer ut för dagen blir gymnastikhallen träningshall för handboll och innebandy. Utanför finns beachhandbollplaner, ett utegym och i skogen intill motionsslingor. Idrottsföreningen har erbjudit invånarnas barn och ungdomar en meningsfull fritid sedan 1961, men som många andra föreningar på landsbygden och i utkanten av städerna har man kämpat med att hålla verksamhet och lag i gång. Den allmänna sanningen har varit att det är omöjligt att erbjuda verksamhet för barn och ungdomar under hela uppväxten. Att de kommer till en punkt då de slutar. En stor utmaning just för föreningen på landsbygden är att de större föreningarna i stan lockar och drar. Men måste det verkligen vara så? Kan man göra något för att förhindra detta? 2016 började ledarna ifrågasätta detta ”faktum” och tänka kreativt. Och, vända landsbygdens nackdelar till fördelar.  
– Som ledare på landsorten är man så nära allt som händer och sker. Vi har koll på barnen och ungdomarna, vilka deras föräldrar är, idrottsföreningen är en stor och tydlig del av helheten och det skapar ett helt annat klimat och engagemang än i större städer, där allt och alla är mer anonymt, säger Markus Klinton, ordförande, ledare och förälder.  

Så vad gjorde man då?
– Först och främst måste man bestämma sig. Att ha en tro, en övertygelse på, att det faktiskt går. Att jo, vi har faktiskt möjlighet att kunna spela i Ungdoms SM med våra ungdomar. Och det har vi också bevisat. Den senaste säsongen nådde ett av våra lag steg 4 av 5 i Ungdoms SM pojkar 16. Det är verkligen inte vanligt att ett lag från Örebro når så långt.
Markus nickar och ler. Stolt, och fortsätter prata om hur man hittade en nyckel och att det handlade om ett flexibelt förhållningssätt.
– Idag är vi på tå och beredda och när vi ser att det uppstår avhopp möter vi upp de önskemål och behov som finns.  

Ett problemområde var att man såg att framförallt tjejer valde att sluta när de var i 7-8-9-års åldern. I den åldern tränar tjejer och killar tillsammans. Genom att dela upp träningarna i hallen så att tjejerna tränade på ena sidan och killarna på den andra så märkte ledarna att fler stannade kvar. På så sätt skapades en flytande och anpassad övergång mot renodlade kill-och tjejlag.
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att göra den uppdelningen. Vi har sett att det gynnar, att framför allt fler tjejer fortsätter med idrotten, säger Klinton.

Förutom att jobba med att behålla barn och ungdomar har föreningen även jobbat med att få fler att börja träna. Sara 15 och Alice 16 år har ”bara” tränat med laget i tre år, men är redan en viktig och självklar del.
– Det kändes jättenervöst att komma till ett lag som tränat i så många år tillsammans. Vi funderade mycket på om vi någonsin skulle kunna komma upp till övriga spelares nivå. Men vi har blivit väldigt välkomnade och har lärt oss snabbt, säger de.

Tack vare föreningens strategiska och uppsökande arbete har föreningen i dag en jämn balans mellan tjejer och killar.
– Dessutom har vi fått ett inflöde av ungdomar som kommer till oss från stan. Det hade vi aldrig trott för några år sedan, säger Markus Klinton.

Läs mer om idrottens landsbygdsprogram