Hem / Egna nyheter / Örebro län får 500 000 till idrott för äldre

Örebro län får 500 000 till idrott för äldre

RF-SISU Örebro län är ett av sex distrikt i landet som får ta del av Riksidrottsförbundets satsning på idrott för äldre. Medel som idrottsföreningar kan ta del av för att utveckla verksamhet för målgruppen 65 år och äldre.

I mars beslutade regeringen att ge 20 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet för en särskild äldresatsning under två års tid. Riksidrottsförbundet har därefter valt ut sex distrikt som kommer vara pilotdistrikt för äldresatsningen. Fokus kommer vara att ge äldre möjligheter att idrotta i föreningar, på insatser i kommunerna tillsammans med seniororganisationer samt på olika folkbildningsinsatser.

− Vi välkomnar den här satsningen då vi vet att fysisk aktivitet och social gemenskap är viktiga ingredienser för folkhälsan, säger Margareta Johansson, folkhälsochef på RF-SISU Örebro län.

65 år och äldre är en växande och viktig målgrupp. År 2050 kommer Örebro län att ha drygt 70 000 pensionärer och 65-plussare. Det är viktigt att dessa personer kan hitta in i en förening, som aktiv, ledare eller funktionär. Det är en win-win situation. Samtidigt som föreningen får fler medlemmar och ideélla krafter så får individen uppleva delaktighet i ett socialt sammanhang.

RF-SISU Örebro län har valt att rikta äldresatsningen mot fyra kommuner i norra länsdelen; Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. Det är fyra mindre kommuner där andelen äldre är hög.

− Med tanke på den isolering som just nu sker för många äldre så kommer det att finnas ett uppdämt behov av social gemenskap och tillhörighet när restriktionerna släpper, säger Margareta Johansson.

Frågor besvaras av:

Mathias Angelin
Folkhälsosamordnare Norra länsdelen
019-17 55 89
This is a mailto link