Hem / Egna nyheter / Nya smittskyddsåtgärder för större cuper och läger

Nya smittskyddsåtgärder för större cuper och läger

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att cuper och läger för barn och ungdomar kan genomföras, men med särskilda smittskyddsåtgärder. Vilka åtgärder som ska gälla informerar Folkhälsomyndigheten om inom kort.

– Jag har full förståelse för att den här informationen kommer alldeles inför att många cuper och läger för barn och ungdomar ska genomföras och att det skapar en osäkerhet både för arrangörer, deltagare och föräldrar. Tydligare besked ska komma från Folkhälsomyndigheten inom kort och jag kan bara uppmana alla att utifrån de rekommendationer som kommer göra sitt yttersta igen för att inte bidra till att smittan ökar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Kommande smittskyddsåtgärder kommer att fokusera på att undvika trängsel, både för publik men även för barn och ungdomar vid exempelvis övernattningar. Åtgärderna kommer även att uppmana till att, utöver vid själva idrottsutövningen, inte blanda grupper eller åldrar.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell meddelade även att myndigheten på måndag den 20 december kommer att presentera nya scenarier utifrån förväntad smittspridning framöver och att det då eller senare även kan komma ytterligare restriktioner.

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi och behöver göra allt vi kan som en sammanhållen idrottsrörelse för att slippa restriktioner som begränsar framför allt barn- och ungdomsidrotten men även övriga idrott då det blivit ännu tydligare under pandemin hur viktig idrotten är för att må bra oavsett ålder och ambitionsnivå. Riksidrottsförbundet har som tidigare en bra dialog med Folkhälsomyndigheten, säger Björn Eriksson.

Så fort ny information är tillgänglig kommer Riksidrottsförbundet att uppdatera information här på webbplatsen om vilka smittskyddsåtgärder som gäller för cuper och läger. Här finns nu gällande information om idrotten och corona.

Förutom de smittskyddsåtgärder som ska komma från Folkhälsomyndigheten meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen nu beslutat att ställa krav på vaccinbevis vid inresa till Sverige.