Hem / Egna nyheter / Nya positiva besked för idrotten

Nya positiva besked för idrotten

Det har kommit nya besked till idrotten både från Region Örebro län, regeringen och Folkhälsomyndigheten.
– Det är positiva och efterlängtade besked som ger energi och hopp till idrottsrörelsen, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef.

I går, tisdag meddelade Region Örebro läns smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen att man tillåter enstaka matcher för barn och ungdomar födda 2002 och senare, från och med den 17 maj. Idag kom ytterligare positiva besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten om lättnader för idrotten från och med 1 juni.

– Det är ett besked som ger möjlighet att ta ett första steg tillbaka mot ett mer normalt läge även om vi får vänta ännu några veckor, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Idrottsrörelsen har ställt om många gånger under pandemin och kan ta stort ansvar för att genomföra arrangemang som tänker på hela flödet och pandemiavstånd.

– Vi har under drygt ett års tid tränat oss i att genomföra idrottsverksamhet smittsäkert, så vi är redo, säger Charlotta Stenhem.

– Nu måste vi tillsammans hålla i och hålla ut vad gäller restriktioner i vår vardag och vaccinera oss så att vi snart kan släppa på så att all idrott oavsett ålder och arena kan träna och tävla normalt igen, säger Björn Eriksson.

Detta gäller från den 1 juni

  • Tävling och match samt mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar.
  • Sommarläger och kollo tillåts för barn och ungdomar.
  • Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna utomhus.
  • Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer.
  • 500 personer tillåts för publik med anvisad plats utomhus.
  • 100 personer tillåts för publik utan anvisad plats utomhus.
  • 8 personer tillåts fortsatt för publik utan anvisad plats inomhus.
  • 50 personer tillåts för publik med anvisad plats inomhus.

Samtidigt gäller fortfarande att alla ska ta hänsyn till allmänna råd och rekommendationer om att till exempel hålla avstånd. Förtydligande kring de olika punkterna (eventuella övernattningar, ålder för barn och ungdomar, vad som menas med mindre skala med mera) kommer att ges när Folkhälsomyndigheten gått ut med detta.