Hem / Egna nyheter / Maxgräns på 500 åskådare inomhus

Maxgräns på 500 åskådare inomhus

En maxgräns på 500 åskådare kommer att införas för match och tävling inomhus, och avrådan att delta i läger eller cuper förlängs åtminstone januari ut. Det var några av de besked som regeringen och Folkhälsomyndigheten gav vid en presskonferens idag.

– Självklart är det tuffa besked för idrotter som samlar stor publik och för planerade tävlingar och mästerskap som inte blir desamma utan stor publik på plats. Vikten av att idrottsrörelsen både ges kortsiktig kompensation på mer än 80 miljoner kronor som vi fått tidigare nu när vi drabbas av nya restriktioner blir allt tydligare. Ju snabbare besked från regeringen desto tryggare kan våra förbund och föreningar känna sig både i det akuta läget och inför framtiden, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

När maxgränsen på 500 åskådare inomhus kan införas är ännu inte klart. Folkhälsomyndigheten har lämnat in en hemställan till regeringen som beslutar i frågan.

Folkhälsomyndigheten meddelade även att det från den 12 januari är krav på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar inomhus med fler än 50 åskådare. Vid arrangemang inomhus med fler än 20 åskådare tillåts enbart sittande publik, sällskap på maximalt åtta personer och avstånd på minst en meter mellan sällskapen.

Samtidigt förlängs avrådan att delta i läger och cuper inomhus till åtminstone 31 januari, då Folkhälsomyndigheten gör en ny bedömning av läget.

– Idrottsrörelsen kommer återigen att ta sitt ansvar och anpassa våra verksamheter. Jag är stolt över hur vi tillsammans ställt om och gjort det vi kan och mer när situationen så krävt. Men revorna blir större och ska vi även fortsatt vara en lika stark samhällskraft behöver vi även återstartsstöd för 2023 och 2024, alltså mer än de 400 miljoner vi lovats för 2022 så att vi inte tvingas tumma på stödet på grund av akut behov av kompensation, säger Björn Eriksson.

Mer information från Folkhälsomyndigheten om de nya restriktionerna