Hem / Egna nyheter / Jonas Karlsson ny folkhälsochef hos RF-SISU Örebro län

Jonas Karlsson ny folkhälsochef hos RF-SISU Örebro län

Jonas Karlsson har tagit över rollen som verksamhetschef för verksamhetsområde Folkhälsa & samhälle på RF-SISU Örebro län. Han började sin tjänst hos RF-SISU Örebro län den 1 mars och ersätter Margareta Johansson som efter 27 år gått i pension.

Jonas kommer närmast från Örebro kommun, där hans roll var som strategisk planerare inom folkhälsa på Samhällsutvecklingsavdelningen.

Jonas Karlsson är en idrottsperson med stort engagemang för folkhälso- och rättvisefrågor. Området som ligger särskilt varmt om hjärtat är fysisk aktivitet och det kan vara allt från aktiva transporter och lek till idrott i alla dess former. Att jobba med främjandet av fysisk aktivitet är ett centralt uppdrag som folkhälsochef. 

Ett meningsfullt och utmanande uppdrag, enligt Jonas.
– Att jobba med idrott och fysisk aktivitet har alltid känts givet för mig. Under stora delar av mitt yrkesliv har jag jobbat med dessa frågor, bland annat tidigare inom RF-SISU Örebro län. Att jag nu fått chansen att komma tillbaka till denna organisation och jobba med frågorna i en ny roll är otroligt inspirerande, men också utmanande. Det är dels svåra frågor utifrån att vi behöver se en större samhällsomställning inom området, dels efterträder jag Margareta som, under 27 år, både har varit en otroligt uppskattad chef och en ytterst kompetent yrkesperson. Det är stora skor att fylla. Men jag har fått ett väldigt bra och positivt bemötande av alla kollegor och är otroligt inspirerad att fortsätta arbetet för att utveckla idrotten och folkhälsan i Örebro län.

Att ett fysiskt aktivt liv är viktigt för en god hälsa är inget nytt, men att omsätta den teoretiska kunskapen till praktisk handling är en stor och viktig utmaning. 
­– Det finns tydliga kopplingar mellan fysisk aktivitet och hälsa. Vi vet att vi rör oss alldeles för lite och att pandemin har ökat inaktiviteten ännu mer. Stillasittandet är en pandemi i sig och nu behöver vi jobba ännu hårdare för att bidra till ökad fysisk aktivitet och rörelseförståelse hos befolkningen. Vi har också ett stort jobb med återstartsarbete hos våra idrottsföreningar, som är väldigt viktiga för människors välmående på många olika sätt. En fråga som jag brinner särskilt för är att minska ojämlikheter och människors förutsättningar att delta i fysisk aktivitet.

Från sin tidigare roll som strategisk planerare inom folkhälsa på Örebro kommun har Jonas Karlsson kunskap och perspektiv från andra organisationer som jobbar med folkhälsofrågor. Något som han ser som värdefullt i sin nya roll som folkhälsochef.
– Samverkan med andra organisationer är avgörande för att vi ska kunna skapa ett mer fysiskt aktivt samhälle och en positiv hälsoutveckling. Jag ser fram emot att vara med och bidra till den utvecklingen tillsammans med mina medarbetare på RF-SISU Örebro län.

Bildtext: Tre generationer folkhälsochefer. Jonas Karlsson, Margareta Johansson och Eva Järliden.