Hem / Egna nyheter / Avrådan för läger och cuper inomhus

Avrådan för läger och cuper inomhus

Fram till och med 16 januari gäller avrådan för cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Dessutom införs begränsningar och krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 20 deltagare.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade olika scenarier för smittspridning den närmaste tiden och presenterade nya restriktioner som gäller från och med 23 december.

– Det är mycket tråkiga nyheter som innebär ytterligare utmaningar både för föreningar och för de barn och ungdomar som längtat till jullovets aktiviteter med kompisarna. Detta är ny information från det som diskuterades för några dagar sedan och det beror på ett snabbt försämrat smittläge. Men självklart måste vi tillsammans i idrottsrörelsen återigen göra allt vi kan för att bidra till att minska smittspridningen genom att ställa om och tyvärr i vissa fall ställa in och jag förstår att detta sena besked är tufft för våra förbund och föreningar. Jag noterar glädjande att regeringen omedelbart också ger besked om stöd på 80 miljoner kronor för att kompensera våra föreningar och förbund ekonomiskt för de drastiska och mycket sena åtgärder de nu tvingas vidta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uttryckte idag stor oro för ökad smittspridning.

Här är några av de restriktioner som nu införs:

  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning mellan den 23 december 2021 fram till och med den 16 januari 2022. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar fortgå.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara anvisad sittplats om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis eller inte.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på åtta personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på åtta personer per sällskap.

Enligt uppgift från Folkhälsomyndigheten är det endast allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus som regleras enligt punkterna ovan. 

Mer information om avrådan och restriktioner

– Kom ihåg att vi kan idrotta tillsammans och tävla och spela enstaka matcher om vi ser till att följa de restriktioner och smittskyddsåtgärder som gäller. Genom att ta ansvar nu hoppas jag att vi framöver slipper ännu fler restriktioner som riskerar att slå ännu hårdare mot barn och unga än pandemin redan gjort, säger Björn Eriksson.

För de matcher, tävlingar och aktiviteter inomhus som kan genomföras gäller även fortsatt ansvar att genomföra smittskyddsåtgärder. Mer om förebyggande smittskyddsåtgärder finns i Folkhälsomyndighetens information till anordnare av fritidsaktiviteter för barn och unga.

Vanliga frågor om corona och idrott