Hem / Egna nyheter / Asylsökande kvinnor lär sig språket och naturen

Lär sig språket mellan tallarna

När Magdalena Åsgärde, projektledare för ”Kvinna i fokus” hörde talas om Naturskyddsföreningens aktivitet ”Grön i naturen - språka mellan tallarna2” såg hon en möjlighet till samarbete. Nu är "språka mellan tallarna" en ny aktivitet för projektet.

När pandemin slog till ställdes projektet ”Kvinna i fokus” fysiska möten och träningar om och blev digitala, vilket inte var en alldeles enkel process med tanke på att målgruppen är asylsökande kvinnor med väldigt varierande bakgrunder, kulturer, språkkunskaper och kunskaper kring digitala verktyg. När Magdalena hittade Naturskyddsföreningens projekt ”Språka mellan tallarna” såg hon flera gemensamma nämnare.

–”Språka mellan tallarna” riktar sig till personer med olika modersmål och kulturer med syfte att träna på svenska samtidigt som de upptäcker naturen och allt vad den har att erbjuda, så det var verkligen en perfekt match för ”Kvinna i fokus” vars syfte är att integrera kvinnor in i det svenska samhället och där språk och natur är jätteviktiga, säger Magdalena Åsgärde.

Genom samarbetet får kvinnorna tips om hur man exempelvis kan använda stockar och stenar till träning, lära sig att känna igen ett grävlingsgryt och hur man bäst skyddar sig när majvädret bjuder på snöblandat hagel.

Välkomnar samarbetet

Från Naturskyddsföreningens håll välkomnar man samarbetet med ”Kvinna i fokus”.

–Vi vill skapa möten mellan människor från olika kulturer och dela med oss av vår kunskap om naturen, samtidigt som vi ger en möjlighet att träna på svenska. Nu i coronatider är det perfekt att vara utomhus och just under våren är det extra tacksamt när naturen vaknar till liv, säger Kajsa Grebäck, projektledare för ”Grön i naturen – språka mellan tallarna2” som Naturskyddsföreningen driver tillsammans med Karlskoga kommun och Studiefrämjandet.

Pandemin har inneburit att människor isolerat sig, man rör sig mindre och kan må dåligt för att man inte träffar andra människor. Att få frisk luft i kombination med rörelse, och samtidigt kunna hålla social distans är ett perfekt sätt att umgås och få ny energi. Därför blev ”Språka mellan tallarna” en väldigt välkommen aktivitet för oss, säger Magdalena Åsgärde.

Läs mer om projektet "Kvinna i fokus"