Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Tips på Coronaanpassad träning

Tips på Coronaanpassad träning

I en tid när möjligheten till föreningsledd organiserad träning är begränsad i Jämtland Härjedalen fyller vi här på med tips, idéer och inspiration hur man under en period kan ställa om och träna på ett smittsäkert sätt. Skicka även gärna in era bästa tips till oss!

Kom ihåg:  Covid-19 är tufft för alla, men försök att se det som en möjlighet. Gör de aktiva delaktiga. Följ upp dem i deras träning med feedback och ge beröm!

Digitala mötesplatser! – Genomför ordinarie möten med föräldrar, spelare, ledare i exempelvis Zoom, Teams och Google meet. Här kan du få mer tips om hur du genomför dem. 

Digital social kontakt i laget och ledargruppen – Starta en chattgrupp i exempelvis Messenger, What´s app eller Snapchat. Digitalt utbyte mellan ledare i samma förening- hur tränar vi under Coronan!? Låt spelarna vara med och styra upp reglerna eller komma med tips på vad de vill göra, Fortsätt att mötas digitalt på ordinarie träningstid. 

Träning för barn & ungdom  

Tips på träning för vuxna och äldre  

Uteträning

 • Investera i ett corona-utomhuskit med pannlampor, reflexspray, reflex-tältlina eller reflekterande färgtejp och reflexvästar. Med lite belysning från ficklampor och pannlampor, så går det att göra riktigt roliga träningstillfällen på öppna offentliga ytor som parker eller grus/gräsplaner.  

 • Självlysande fotbollar och spela snöfotboll  

 • Bygga hinderbana och tunnlar i och med snön och sedan genomföra dem 

 • Snöpulsa – riktigt bra benträning! 

 • Innebandy utomhus med färgglada bollar 

 • ”Hitta ut” orientering i snön. 

 • Äldre tonåringar: Äventyrsbanor och pulkrace/snowrace 

 • Badminton på skidor  

 • Använda skolgårdar – där finns ju fortfarande diverse mål kvar.  

Träningsprogram – Uppmuntra till egenträning genom att ge de aktiva ett program under några veckor. Skapa material, gärna rörligt! Barn och ungdomar är vana vid filmer och tycker det är roligare att träna till det än med ett papper framför sig. Få dem att känna att vi gör det bästa av denna situation. Instruktioner och avstämning kan genomföras digitalt

Utbildning 

Passa på att utbilda ledare, aktiva eller styrelseledamöter. Hör av dig till din idrottskonsulent och bolla utbildning eller gå en av våra planerade utbildningar

Vad kan ni be kommunen om att göra? 

 • Skotta upp grusplaner 

 • Spola isytor 

 • Belysning ute 

 • Bättre info på sina hemsidor om vad som faktiskt går att göra 

Utmaningen! Ge hela laget ett uppdrag/gemensamt mål. Det kan vara allt från enkla övningar till en femkamp eller att löpa en viss sträcka. Exempelvis kan ledarna ge laget ett uppdrag om att springa en sträcka under en vecka och så får spelarna dela upp sträckan och gemensamt kämpa mot målet. Redovisning sker i chatten där de själva adderar sina resultat. Man kan också göra utmaningen större genom att lagen i en förening tävlar mot varandra eller mot föräldrarna så att de också rör på sig. 
 
Planera för framtiden – Sätt upp mål och drömmar om resor, lagkassa och annat! Skaffa en gemensam målbild! Sätt upp målbilden på kylskåpet, ovanför sängen eller i mobilen!

Tips!

Vår härliga föreningskompis Friskis och Svettis tipsar om Onlineträning
https://www.friskissvettis.se/Traning/Onlinetraning/Friskisplay
Svenska Parasportförbundet - ParaMe är en tillgänglig webbplats i syfte att informera personer med funktionsnedsättning om möjligheterna till parasport i deras lokalområden. Webbplatsen ger även inspiration och vägledning till ett hälsosammare liv.
https://para-me.se/