Hem / Vi arbetar med / Elitidrott

Elitidrott

Vi vill ge så många som möjligt optimala förutsättningar för talang- och elitidrott i länet, både idrottsligt och studiemässigt genom samverkan med Nationellt Godkänd Idrottsutbildning i Östersund (NIU), Regionalt Idrottsgymnasium (RIG), Vintersportprogrammet  och Vintersportcentrum (VSC). Vi vill höja kvaliteten på tränar- och ledarutbildningar samt verka och arbeta för en dopingfri idrott. Vi ska också samverka med andra så att såväl stora som små idrottsevenemang kan genomföras.

Många framgångsrika idrottsutövare från Jämtland-Härjedalen kan genom sina prestationer och sitt uppträdande vara viktiga positiva förebilder för barn och ungdomar och värdefulla företrädare för vårt land.

Elitidrott och utbildning

Det finns två olika möjligheter för unga elitidrottare som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet: riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). RIG har riksrekrytering medan NIU har lokal/regional antagning. 

Motsvarande system finns även på högskolenivå med Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) – där elitsatsning och studier ska kunna kombineras.

Läs mer om Elitidrott på Riksidrottsförbundet

Nationellt vintersportcentrum, NVC

Nationellt vintersportcentrum (NVC), Östersund är världsledande inom skidforskning. Det är ett olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige och samverkar med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn. 

Vid Nationellt vintersportcentrum har de byggt upp en unik forskningsmiljö. Grunden är en stark forskning inom idrott, prestation och hälsa, med en absolut spetskompetens inom vinteridrott. 

Mittuniversitetet ger utbildningar i idrottsvetenskap, med en stark koppling till Nationellt vintersportcentrum. Vid Mittuniversitetet finns också Skiduniversitetet, ett samarbete med Svenska Skidskytteförbundet och Svenska Skidförbundet där landslagsåkare med elitambitioner kan kombinera universitetsstudier med sin idrott. 

Mer om Nationellt vintersportcentrum, NVC

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium

För elitidrottare som vill kunna kombinera idrottande på landslagsnivå med eftergymnasiala studier.

Mer om Elitidrottsstipendiet