Hem / Egna nyheter / 2022 / Street Games växer - skapar aktivet och gemenskap

Street Games växer - skapar aktivet och gemenskap

Många idrottsföreningar tar chansen att visa upp sig under Street Games i Torvalla, som arrangeras för andra året i rad. Evenemanget har växt och kommer i år att vara dubbelt så stort.

Med inledning tisdag 21 juni, arrangeras Street Games i Torvalla under sex tisdagar, torsdagar och fredagar under sommaren. Syftet är att locka framför allt barn och ungdomar i åldrarna 9-15 år att testa på olika idrotter och få kontakt med idrottsföreningar.

- Det blir lite som en lots in i föreningslivet och sedan vill vi att det ska hända något kul i Torvalla på sommaren också, säger Johanna Jonsson idrottskonsulent hos RF-SISU, som arbetar med arrangemanget.

Förutom att få prova på idrotter kommer Street Games erbjuda lite olika kringarrangemang, då även verksamheter som Rädda Barnen, Hej Främling och Östersunds Bibliotek medverkar. Östersunds kommun är också involverad i Street Games.

- Det blir lite som en mötesplats. Man får prova på idrott, men också mötas och umgås i Torvalla. Vi länkar samman kommun, idrottsföreningar och ungdomar, säger Johanna Jonsson.

En av de medverkande föreningarna är fotbollsklubben Cosmos FK. Alan Barker, tränare för föreningens A-lag, lovordar Street Games.

- Det är ett fantastiskt initiativ. Det är något som så många klubbar som möjligt borde vara inblandade i. Det gynnar alla. Det gynnar oss som förening eftersom vi blir en del av samhället och det gynnar ungdomarna, säger Alan Barker.

Cosmos FK är en relativt nystartad förening som bara har funnits i sex år. Just nu har föreningen ett lag i division 4, men klubben har visioner om att växa.

- Vi vill bli en bredare klubb. I år startar vi en akademi som förhoppningsvis kan forma ett nytt Cosmoslag. Vi startade som ett integrationslag, men är nu mer av ett inkluderingslag. Vi försöker höja standarden på laget, men vi vill också bredda vår verksamhet. Vi vill inte bara ha ett A-lag, vi vill inkludera flickfotboll, damfotboll, kultur, utbildning. En ”Cosmos-foundation”, med fotbollen som en del av det, säger Alan Barker.

Klubben saknar för närvarande en riktig hemmaplan. Då flera av spelarna bor i Torvalla hoppas Alan Barker att stadsdelen kanske kan bli Cosmos nya hemmaplan och att Street Games kan vara en väg dit.

- Torvalla vore perfekt för oss. Vi vill ha roligt under Street Games och låta fotbollen tala för sig själv. Förhoppningsvis kommer det positiva i vår klubb lysa igenom och om ungdomarna ser oss som förebilder är det perfekt, säger Alan Barker.

Street Games arrangeras för andra året i Torvalla. Ulrika Hermansson från RF-SISU var med även första året och såg hur väl arrangemanget togs emot.

- Det finns ett behov av såväl spontanidrott som organiserad idrott. Framför allt finns det behov av en mötesplats. När det händer något kommer man. Grundsyftet var att skapa en meningsfull aktiv fritid för barn och ungdomar. För mig personligen handlar det också om folkhälsa och samhällsnytta. Det finns ett behov av det och vi har kunskaper och möjligheter att fylla i luckor. Jag ser oss lite som att vi kan lotsa ungdomar till föreningar och hjälpa föreningar att hitta ungdomar, säger Ulrika Hermansson.

I år har Street Games växt, men det finns också ambitioner att låta det växa ännu mer.

- För varje år kommer det förhoppningsvis bli större och större. Vi hoppas att det blir något återkommande som man kan se fram emot som boende i Torvalla. Att man också känner stolthet över arrangemanget och att man som idrottsförening står på kö och vill vara med. Det är en väldigt bra möjlighet att rekrytera in barn och ungdomar till sin förening, men också fler ledare, säger Johanna Jonsson.

Jonas Solberger

 

Dessa föreningar medverkar i Street Games 2022:

Jämtland Basket

Östersund Basket Ungdom

Östersunds GIF

Cosmos FK

Woodensala Frisbeesällskap

Friskis & Svettis

Ope IF

Östersunds Handbollsklubb

Östersunds FK

Jemtland Innebandy

Östersund Volley

Östersund Wool Sox

Öztersund Ungdom IF

IF Castor Friidrott

Jämtlands Bågskytteklubb

Mer om Street Games 2022