Hem / Egna nyheter / 2021 / Välkommen julklapp – 3 miljoner till föreningar i Jämtland-Härjedalen

Välkommen julklapp – 3 miljoner till föreningar i Jämtland-Härjedalen

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att utbetala 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till föreningar i Sverige för perioden 1 maj till 28 september. Strax över tre miljoner kronor går till föreningar i Jämtland-Härjedalen.

–  Vi vet att stödet gör skillnad för idrottsföreningarna och deras möjlighet till uthållighet och överlevnad under och efter pandemin. Även om restriktionerna hävdes 28 september så lever idrottsrörelsen med långsiktiga effekter av pandemin och vi behöver under lång tid hjälpas åt för att återrekrytera och rekrytera inom olika delar av idrotten - både barn, ungdomar, ledare och domare, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Drygt 3 miljoner kronor av kompensationsstödet går till föreningar i distriktet Jämtland-Härjedalen. Ett viktigt och välbehövligt tillskott tycker distriktsidrottschef Anna Ottosson Blixth, men hon poängterar vikten av att alla är med och gör vad de kan för att stödja distriktets föreningar i det här läget.

  • Det är viktigt att samtliga kommuner i distriktet ser över hur de kan stötta idrotten. Alla måste bidra och nu är det mer viktigt än någonsin med ett starkt engagemang. Många föreningar har haft och har det jobbigt på grund av pandemin, säger Anna Ottosson Blixth.

Bedömning görs att detta är sista gången som kompensationsstöd ges enligt den modell som varit gällande. Men det kommer att ges möjlighet att ansöka om stöd även för perioden efter 28 september då restriktionerna upphävdes. Syftet med den ansökningsomgången är att kunna till viss del kompensera enskilda evenemang som ställts in eller reducerats efter 28 september och där det går att härleda minskningens omfattning till de tidigare restriktionerna.

  • Vi försöker nu lyfta blicken framåt mot det arbete som vi påbörjat som återstart av idrotten där vi lagar revorna. Det tidigare löftet från regeringen om 400 miljoner kronor i stöd för återstart under 2022 är bra men vi behöver långsiktigt stöd på 300 miljoner kronor per år under 2023 och 2024 och besked om detta så vi vet att vi har möjligheter att fortsätta bidra till att allt fler mår bättre, är en del av en gemenskap och känner sig tryggare som medlemmar i idrottsföreningar, säger Björn Eriksson.

Förutom 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till idrottsföreningar fördelas 21 miljoner kronor i kompensationsstöd till 25 specialidrottsförbund. Se mer information om detta i nyhet från 2 december

Här hittar du listan med fördelning per idrottsförening

För mer information kontakta

Anna Ottosson Blixth
Distriktsidrottschef RF-SISU Jämtland-Härjedalen
070-609 00 76

 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06