Hem / Egna nyheter / 2021 / Vad gäller för vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar?

Vad gäller för vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar?

Från 1 december gäller nya riktlinjer för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare. För dessa krävs antingen vaccinationsbevis eller att Folkhälsomyndighetens smittskyddsåtgärder följs.

Anordnare av en offentlig tillställning med fler än 100 deltagare inomhus, exempelvis idrottstävling, kan genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare (åskådare) fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att behöva vidta särskilda smittskyddsåtgärder.

Anordnaren ska vid inpassage kontrollera att deltagare över 18 år är vaccinerade med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Deltagare ska kunna visa upp vaccinationsbevis och legitimation. Undantag från detta krav gäller för personer under 18 år och för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig. Det behöver man då kunna verifiera med giltigt läkarintyg.

Vaccinationsbevisen visar att man är vaccinerad mot covid-19. Gå till E-hälsomyndighetens webbsida covidbevis.se för att hämta ditt vaccinationsbevis via inloggning med e-legitimation. På samma sida finns även frågor och svar om vaccinationsbevis. Där beskrivs bland annat hur du som inte har e-legitimation kan beställa vaccinationsbevis.

Kontroll av vaccinationsbevis

Vid ett arrangemang med vaccinationsbevis ska anordnaren ha en rutin för hur kontrollen av bevisen ska genomföras. Rutinen ska skriftligt dokumenteras och följas upp.

Myndigheten DIGG har tagit fram en app som anordnare kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för android-telefon och laddas ner via Google play, sök på "Vaccinationsbevis Verifiering". Inom kort ska också en app för iPhone finnas tillgänglig. På DIGG:s webbplats hittar du den senaste informationen om digital verifiering av vaccinbevis.

När anordnaren skannar vaccinationsbeviset syns det om vaccinationsbeviset är giltigt, och om personen är fullvaccinerad. Anordnaren får också veta vem personen är och ska stämma av detta med personens legitimation. Varje anordnare måste själv bestämma hur upplägget kring kontrollen ska se ut.