Hem / Egna nyheter / 2021 / Östersunds konståkningsförening går mot strömmen

Östersunds konståkningsförening går mot strömmen

RF presenterade 16 mars oroväckande siffror kring ungas idrottande. Över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen under 2020. ÖKF, går mot strömmen med ett kraftigt ökande antal medlemmar och deltagarantal.

Östersunds Konståkningsförening har nyligen passerat 100 konståkare. Föreningen startade sin verksamhet på allvar i september och har gått från cirka 20 medlemmar till 100 på några få månader.

   – Intresset för vår förening och konståkning har ökat kraftigt och efterfrågan för en plats i någon av våra grupper är stor, säger Mikael Karlsson, vice ordförande i föreningen.

   Föreningen har idag kö till såväl skridsko- som teknikskola. Tyvärr har restriktionerna ställt till det så vi inte har haft möjlighet att ta emot så många som vi velat göra. Restriktionerna har dessutom påverkat föräldrarna. På grund av begränsningar i antalet som får vistas i ishallen får föräldrarna lämna sina barn i dörren och vänta utomhus tills träningspasset är slut. De kommer bli förvånade över hur snabbt och hur mycket barnen och ungdomarna lärt sig.

   – Det är kul att intresset är så stort och det tyder på att vår verksamhet är mycket bra. Framför allt får vi barn och ungdomar att röra på sig, säger Mikael Karlsson. 

För Östersunds konståkningsförening är det viktigt att det ska vara roligt och lekfullt med ledorden glädje, glöd och gemenskap. Åkarna är allt från nybörjare till tävlingsåkare på A-nivå. 

– Vi är föreningen där vi lägger mycket energi på att barnen och ungdomarna ska bli sedda, väl omhändertagna och få hjälp med sådant som rör konståkningen. Som exempel har vi en person som jobbar med att hitta skridskor och rätt sådana till åkarna. Allt för att underlätta för dem och för att kunna vara med och minska kostnaderna för föräldrarna. Antingen kan de låna skridskor eller köpa av oss och då köper vi tillbaka när de vuxit ur dem. 

– Ambitionen är inte att bli en stor förening, vi ska vara föreningen med det lilla extra, avslutar Mikael.

ÖKF_02.jpg
Ett stort skratt hjälper till när det inte alltid går som man tänkt sig, konstaterar tränaren Julia som visar Linnéa hur hon ska hoppa upp.

ÖKF_03.jpg
Helena och Felice visar barnen i skridskoskolan hur de ska göra en köttbulle.

ÖKF_04.jpg
Silje lär sig grunderna för att hoppa toeloop av vår tränare Ellinor.

ÖKF_05.jpg
Vår tränare Freja instruerar Gry hur hon ska hålla armarna när hon roterar.

ÖKF_06.jpg
Smidighetsträning

Foton: Mikael Karlsson