Hem / Egna nyheter / 2021 / Månadens bästa – Östersunds Skidlöpareklubb

Månadens bästa – Östersunds Skidlöpareklubb

Vintern 2021 tog ÖSK sista steget mot träning för alla, när de startade sin barnskidskola parasport. Anders Edvinsson, ordförande i ÖSK sedan 2 år tillbaka, lyfter vikten av att utveckla sina ledare för att kunna utveckla sin förening.

Ni erbjuder verkligen aktiviteter för alla, berätta mer? 

-      Arbetet med att vara en förening öppen för alla började långt före min tid som ordförande. Sedan väldigt lång tid tillbaka erbjuder ÖSK aktiviteter för barn, ungdom och elit. Sedan har träning för vuxna motionärer tillkommit och sista steget var att införa paraverksamhet, en sektion som har växt i vår förening. Vi började med unga och vuxna för att i vintras starta upp aktiviteter även för barn i åldrarna 7-12 år. Det var vårt sista steg för att verkligen kunna erbjuda träning för både barn, ungdomar, motionärer, elit och personer med funktionsnedsättning. 

Så bred verksamhet kräver en del av föreningen, hur lyckas ni med detta?  

-     Som alla föreningar är införstådda i, är duktiga ledare A och O för att få detta att fungera. Jag tänker att det finns både organisationsledare, alltså de personer vi har i styrelsen och sedan finns det aktivitetsledare, de personer som leder våra olika aktiviteter. Tillsammans utvecklar vi verksamheten. Alla typer av ledare i en förening behöver ha engagemang, ledaregenskaper och få utbildning för att förfina sin kompetens. För att utveckla verksamheten behöver föreningar utveckla sin ledare genom utbildningar, träning och återkoppling. 

Med våra 600 medlemmar är ÖSK en stor ideell idrottsförening med Jämtländska mått. Våra ledare är allt från föräldrar till aktiva barn i till elitåkare som leder träningsgrupper. Vi erbjuder de som vill engagera sig att göra det och utbilda sig via t.ex. RF-SISU’s utbud av utbildningar. 

Vad är nyttan med att unga elitåkare tränar vuxna motionärer?  

-      När våra elitåkare leder grupper, får motionärerna professionella instruktioner och utvecklas på ett mycket bra sätt. Samtidigt som de unga elitåkarna får utveckla både sin pedagogik och sina ledaregenskaper. Något som de kommer att ha användning av senare i livet och även utanför skidvärlden. 

Hur arbetar ni med er föreningsutveckling?  

-      Förutom att utveckla våra ledare har vi styrdokument för vår strategi, mål, vision, och värdegrund, som uppdateras regelbundet. Just nu är det dags för en revidering av våra styrdokument 2022-2026, så söndagen den 13 juni hade vi ett seminarium tillsammans med RF- SISU och representanter från alla våra sektioner. Jag gläds över det starka engagemanget som vi har i utvecklingen av vår förening. 

En annan viktig pusselbit för att utveckla vår förening på ett professionellt sätt är vårt budgetarbete. Vi kallar det budgetstuga där representanter från alla sektioner deltar. Vi har en utmärkt kassör och controller i föreningen som ser till att föreningens ekonomi sköts korrekt. 

Hur har Covid-19 påverkat er verksamhet?  

-      Precis som alla andra föreningar har vi har givetvis påverkats. Vi har anpassat våra träningsgrupper till mindre grupper. Men vi har faktiskt haft en positiv tillväxt på medlemssidan under det år som gått. Vi registrerade cirka 40 nya barn under vintersäsongen på totalt 160 barn och totalt 600 medlemmar. En del tävlingar har vi fått ställa in så vi har tappat lite intäkter förstås. 

Vad i Östersunds Skidlöpareklubb är du mest stolt över? 

-      Jag brukar skryta om att vi erbjuder otroligt kvalitativa aktiviteter, i princip året runt. Under barmarkssäsongen kör vi stavgångsintervaller, löpning eller rullskidor men även föreläsningar och vallakurser, framförallt för våra vuxna motionärer. Vi har ju turen att ha snögaranti fr.o.m. första november varje år och då blir det såklart skidåkning. Vi levererar verkligen mervärde till våra medlemmar.