Hem / Egna nyheter / 2021 / Månadens bästa – Gunborg Gissler

Månadens bästa – Gunborg Gissler

I över femtio år har Gunborg Gissler oförtrutet engagerat sig ideellt i idrottsföreningar och förbund. För henne är fördelarna så många att det har varit en självklarhet att fortsätta. Läs om hur det hela började och hennes positiva erfarenheter.

Hur kom det sig att du började att engagera dig ideellt i idrott?

-      Det skedde ganska naturligt för mig. Mina döttrar hade simmat för Simklubben Ägir men vi bodde i Brunflo. Jag var engagerad i beslutet om att starta upp en ny simförening i Brunflo, Brunflo Sim, för våra barns skull. Därför var det också självklart för mig att hjälpa till och ta en roll i styrelsen. Jag blev kassör i den föreningen. Mina döttrar hade tävlingssimmat i Ägir och jag hade varit lite engagerad i föreningen, som var en stor klubb, och tyckte att det kändes spännande att se hur en nystartad förening skulle kunna utvecklas och få vara en del i den resan.

Har du varit engagerad i flera olika föreningar och förbund genom åren?

-      Den första föreningen som jag var aktiv i var Brunflo Gymnastikförening. De saknade ledare för barngympan och jag blev tillfrågad om jag kunde hjälpa till, vilket jag gjorde. Det ledde till mitt engagemang i Livräddningssällskapet, SLS, där jag fortfarande är aktiv i styrelsen.

Östersunds Gymnastikförening har en kortare period i min föreningshistoria. Jag har verkat som ledare och sitter numera i styrelsen som kassör. Jag är även styrelseledamot som ekonomiansvarig i Gymnastikförbundet Mitt.

Dansföreningen Jämtflammorna ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag har varit med nästan sedan starten för 35 år sedan och är idag ordförande i föreningen.

Vad är det som gör att du fortfarande är aktiv och engagerar dig?
-      Det är ju väldigt roligt att få vara med och påverka. Du ska ju inte bara sitta i en styrelse utan verka för verksamhetens bästa. Jag har också lärt känna många trevliga människor genom åren. Jag har fått gå många bra utbildningar tack vare mitt engagemang. Men det kanske absolut viktigaste jag har fått med mig genom mina år med styrelsearbete är att jag lärt mig att samarbeta med olika människor och det har jag haft nytta av i väldigt många olika sammanhang genom livet.

Hur kan styrelser göra för att få fler att engagera sig i styrelsearbetet?
-      Jag tror att det är viktigt att nya personer i styrelsen får börja som ledamöter för att lära sig upplägget. I roller som ordförande, kassör eller sekreterare krävs det arbetsinsatser direkt och det kanske avskräcker nya.  Personerna i en styrelse behöver få verka tillsammans en tid för att få stabilitet men det är också viktigt med förnyelse.

I en styrelse har du möjlighet att bidra och förändra verksamheten. Det är viktigt att lyfta fram. Många medlemmar tycker ju till om hur föreningen styrs, det vore roligt om de vågade säga att - jag vill engagera mig i styrelsearbetet istället.

Personligen har det varit en självklarhet att engagera mig och jag har fått så mycket tillbaka genom åren.