Hem / Egna nyheter / 2021 / Månadens Bästa april - Strömsunds RK

Månadens Bästa april - Strömsunds RK

Genom dagens videoteknik har Strömsunds RK tagit in världseliten inom ridsport till ridhuset i Strömsund. Ett stipendium, digital teknik och nytänkande har utvecklat verksamheten berättar, Maja Gahlin. Vi hoppas att du kan inspireras av deras resa!

Digital distansträning låter spännande – berätta mer?

Tack vare ett stipendium från Göteborg Horse Show 2019 investerade vi i en kamerautrustning, sedan har vi fortsatt att utveckla olika användningsområden. Vi har dessutom kunnat köpa till kompletterande utrustning genom Idrottslyftet, SISU. 

Eftersom det är väldigt dyrt att ta tränare eller clinics till Strömsund och en hel del jobb att lasta hästar och köra till en tränare, kom idén med distansträning. Det smarta men enkla upplägget innebär att vår robotkamera filmar ryttaren och tränaren får se passet live och kan ge direkt feedback. Behöver något moment förtydligas kan tränaren filma och ryttaren tittar på tränaren i datorn. 

Det är optimalt om tränaren och ryttaren känner varandra sedan tidigare för att kunna kommunicera digitalt på ett bra sätt. Vi har bl.a. en tjej som tränar Westernridning. Hennes tränare bor i USA och nu har de inte kunnat träffas fysiskt på ett tag, då fungerar distansträning med video utmärkt. Distansträning har ju visat sig vara ett lyckokast i Coronatider, när resor och fysiska träffar ska undvikas.

Tack vare videoutrustningen har vi har kunnat anlita landslagsryttare som Kristian von Krusenstierna och Lina Dolk till clinics enbart för Strömsunds RK.

Andra ridklubbar hör av sig och vill veta mer om vårt upplägg. Distansträning eller digital träning går att använda även på andra idrotter, det är bara fantasin som sätter stopp.

I Strömsund har kommunen stängt alla sina träningslokaler? Hur har ni klarat er under Corona?

Sedan några år tillbaka äger vi våra lokaler och dessutom har vi stora ytor, så vi har kunnat fortsätta vår lektionsverksamhet med vissa restriktioner. Vår cafeteria håller vi stängd. Eftersom hästarna kostar lika mycket oavsett om vi har verksamhet eller inte, är vi tacksamma att vi har kunnat fortsätta vår verksamhet.

Vi har genomfört några olika alternativ av tävlingar utan publik. Ett upplägg var att tävlingsdeltagana fick skicka in egna tävlingsbidrag på video men den typen av tävlingar tillåts inte längre av vårt förbund. Då valde vi att ha tävlingar utan publik och filmat livesändningar för Facebook. Det har fått bra genomslag. Hästintresserade tittare har kommenterat och interagerat med våra digitala tävlingar, vilket är väldigt roligt.

Berätta om hur ni arbetar med hållbarhet i Strömsunds RK?

Att rida är en friluftsaktivitet och känslan för miljön är viktig för oss. Ett ridhus slukar mycket energi och det i sin tur kostar mycket pengar. En av våra ledstjärnor är att vi vill vara en aktör i en positiv samhällsutveckling. Därför tog vi kontakt med en energirådgivare och det ledde till en ganska stor investering i solceller. Den kunde vi genomföra tack vare stöd från Energimyndigheten och RF:s ”Stöd till energi- och miljöprojekt”. Vi har också åtgärdat våra hagar och vår gödselhantering, både för hästarnas hälsa och vår närmiljö. Det har varit möjligt genom bygdemedel och bidrag från Länsstyrelsen (LOVA). 

Vi har lyckats dra ner på vår energiförbrukning men eftersom priserna har gått upp har besparingen inte blivit så stor som vi hade hoppats på. MEN å andra sidan hade vi inte haft råd att betala vår tidigare förbrukning med dagens priser.