Hem / Egna nyheter / 2021 / Månadens Bästa - Markus Flinkberg

Månadens Bästa - Markus Flinkberg

Denna månad är det föreningsledaren Markus Flinkberg från Östersunds Skidlöpareklubb som vi har fått träffa över en digital kopp the.

Varje månad utser vi på RF-SISU Jämtland-Härjedalen ”månadens bästa”. Det kan vara en förening, en föreningsledare, ett lag eller en anställd, det gemensamma är att de är förebilder som gör bra saker i enlighet med strategi 2025.

Hur känns det att blivit utsedda till månadens bästa?

 • Det roliga var att jag förväntade mig ett samtal om lärgrupper när jag såg att Idrottskonsulenten Anna Hübinette ringde. Men vilken rolig nyhet, kul att det man gör inte bara syns i klubben utan även utanför klubben, och speciellt roligt att RF- SISU som jobbar med alla föreningar i Jämtland-Härjedalen lägger märke till det vi gör.
   

En framgångsrik klubb kräver en välfungerande organisation, vad är det du och ni gör som är så bra?

 • Vi är en stor klubb och har många sektioner, de senaste åren har vi jobbat mycket med att skapa en gemensam klubb som arbetar tillsammans. När jag kom in för många år sedan så var det mer uppdelat i de olika sektionerna, vi hade inte samma kläder tex. Vi i ÖSK motion hade en typ av väst. Nu har vi arbetat med att skapa en gemensam klubb, oavsett om du är med i barnskidskolan eller elitåkare så ska man veta att man tillhör samma klubb och heja på varandra i spåren.
 • För att få till det här har vi arbetat mycket med att strukturera och förenkla arbetssättet, alla jobbar på samma sätt och för att förenkla vardagen tex. med digitala verktyg. Styrelsen har jobbat mycket med att dokumentera och ta fram rutiner om hur vi arbetar i klubben med ekonomi, samarbetspartners, tävlingsförberedelser m.m.
   

Vad är det som får dig att engagera dig för föreningen?

 • Det var en kompis som drog med mig på en ÖSK motion träning för många år sedan och tyckte det var superskoj.  På en träningshelg så hörde jag att styrelsen sökte någon som ville engagera sig mot kommunikation och media. Då tog jag chansen och sedan 2015 är jag adjungerad i styrelsen.
 • Jag får lära känna många roliga personer, får nya vänskaper och lära mig mycket nya saker. Jag är ingen längdåkare i botten men jag kan bidra med andra saker än skidteknik. ÖSK är en fin förening och kul att engagera sig i.
   

Du är ambitiös, har ett stort engagemang, vill utveckla och har ett strategiskt tänk, hur håller du balansen?

 • Visst kan det bli väldigt mycket att göra kring kommunikation vissa perioder, speciellt nu när vi har fått en superstjärna i Linn Svahn inom klubben, även parasporten har växt. Mitt driv kommer från uppskattningen man får, folk är tacksamma, det är ju helt ideellt. Jag har massa energi på kvällarna, vad ska jag annars göra på kvällarna? :) Vi är många ledare som vill att skapa en bra förening.
   

Ni jobbar både utvecklande och inkluderande, på vilket sätt?

 • För några år sedan arbetade vi med att ta fram en vision och en värdegrund. Vår vision är Skidglädje för alla - hela livet! Vi har en verksamhet som idag riktar sig till barn, parasportare,  elit, motionärer, juniorer, ungdomar och äldre, den äldsta i ÖSK Motion är närmare 70 år. Våra värdeord är Glädje, kamratskap och lika värde, detta genomsyrar vårt arbete. Nu har vi sagt att det alltid finnas en para-klass på alla våra tävlingar.
 • Nytt för i år är att vi har startat upp en barnskidskola inom Parasport, den första i sitt slag i Sverige. Jag var där här om dagen och det är så fint att se att para-ledarna växer som personer i deras ledaruppdrag. Vi fortsätter att utveckla där hålen finns. Den senaste säsongen har vi även kompletterat ungdom motionsklassen med en juniorgrupp för de juniorerna som vill träna och utveckla sin skidteknik men inte vill bli elitsatsande skidåkare.
   

Hur har Covid 19 påverkat er verksamhet?

 • Träningsverksamheten har kunnat fortsätta med vissa anpassningar. Det har även varit ett stort tryck till barnskidskolan med många på reservlistan vilket visar intresset för skidåkning, tror även det beror på  det fina jobb som våra ledare gör men även att det är svårt att idrotta inomhus i dessa tider.

Reklamblad ÖSK 2019-01-29-1.jpg

Reklamblad ÖSK 2019-01-29-2.jpg