Hem / Egna nyheter / 2021 / Månadens bästa - IF Castor Konståkning

Månadens bästa - IF Castor Konståkning

Tore Åberg, ordförande, berättar om deras inspirerande utvecklingsresa för att skapa en förening för alla där alla alltid är välkomna oavsett fysiska, psykiska eller ekonomiska förutsättningar. Föreningen gör allt för att deras medlemmar ska trivas.

Nu har styrelsen arbetat i ett år nu, vad har ni gjort?

-      För ett år sedan tillsattes en helt ny styrelse för IF Castor Konståkningssektion. Mitt första steg var att tillsätta en styrelse med så jämn könsfördelning som möjligt. Nästa steg var att skapa en platt organisation, ett innovativt grepp vi gjorde var att ta in en ungdomstränare i styrelsen. Ungdomstränaren är jämngammal med de aktiva och tillbringar mycket tid på isen med dem och fångar upp vad som händer i träningsgrupperna. Dessutom jobbar vår vice ordförande enbart med klubbens värdegrund, vilket har varit värdefullt i den förändring som föreningen aktivt arbetar med.

Den nya styrelsen började med att fastställa att föreningen ska finnas till för alla och för att det ska kännas som en fristad. Men vi konstaterade också att vi inte gjorde det och därför har vi genomfört en rad aktiviteter för att förändra verksamheten.

Varför en träningsgrupp för ungdomar som vill åka skridskor men inte tävla? 

-      Några före detta aktiva uttryckte att de saknade träningen men att de inte var sugna på att tävla igen. Det gav oss idén om träningsgrupper utan tävlingsmoment och det har lockat tillbaka några åkare i äldre tonåren. Men vi har också en del yngre åkare som tilltalas av upplägget. Alla aktiva har olika ambitioner och tack vare att vi erbjuder en ren träningsgrupp har vi nu medlemmar som vi annars inte skulle ha haft.

Vad har ni gjort för att kunna ta emot ungdomar med funktionsnedsättning?

-      Vi samarbetar med Gymnasiesärskolan och Parasportförbundet. Det här är fortfarande i sin linda och vi lär oss tillsammans. Målsättningen är att alla ska få utvecklas så långt de vill utifrån sina egna förutsättningar.

­Varje sommar, vecka 29, arrangerar vi ett sommarläger. Nytt för i år är att vi kommer, tillsammans med Parasportförbundet, erbjuda platser för ungdomar med funktionsnedsättning. Det känns väldigt roligt och ett viktigt steg i vår ambition att finnas för alla!

Hur arbetar ni för att locka fler killar till konståkningen?

-      Ett första steg var att förändra vår logotyp så att den är könsneutral, För att skapa förståelse och inblick i vad konståkning innebär har vi startat ett samarbete med ÖIK. Vår huvudtränare lär ut skridskoteknik till deras hockeykillar. Att få testa en annan sport är väldigt positivt för att öka kunskap och minska fördomar. Detta är relativt nytt men antalet killar har ökat och vi hoppas att den positiva trenden fortsätter.Hur har Covid 19 påverkat er verksamhet? 

-      Självklart är det svårt att formulera restriktioner så att de fungerar för alla typer av idrotter. Vi är övertygade om att vi skulle kunna erbjuda säker träning för alla åldersgrupper i vår hall genom god planering. Nu hoppas vi att vaccineringarna går enligt plan så att vi kan få genomföra sommarens upplägg enligt plan.

Det har såklart varit tråkigt utan tävlingar och möjligheter att genomföra de tester våra konståkare gör för att gradera upp sig till nästa nivå. Därför har vi inom träningsgrupperna genomfört två interntävlingar under året. Ett otroligt uppskattat upplägg med domare, protokoll och åkarna har klätt upp sig och kört sina program.

Det låter som att det är en positiv anda hos IF Castor Konståkning? 

-      Jag ser ljust på framtiden. Vi har en ny styrelse full av driv och idéer som försöker driva verksamheten mer som ett företag. Vi har högt till tak men också fokus på att leverera resultat för alla våra medlemmar. Men det viktigaste av allt är att det inte är en person eller en styrelse som gör en förening, utan det gör alla medlemmar tillsammans!