Hem / Egna nyheter / 2021 / Föreningsporträtt Östersund-Frösö Fäktklubb

Föreningsporträtt Östersund-Frösö Fäktklubb

ÖFFK är en föregångare både idrottsligt och organisatoriskt, som lyckas nå ut till fler skolungdomar än någon annan idrott. Andra föreningar sneglar på ÖFFK’s verksamhetsarbete och nyligen belönades Bengt Boogh med Östersunds Idrottsledarpris 2021.

Östersund-Frösö Fäktklubb har, inte överraskande, sitt ursprung i det militära

Inte speciellt förvånande har Östersund-Frösö Fäktklubb sitt ursprung från stadens regementen. Modern fäktsport har sina rötter i äldre tiders civila fäktning för dueller och självförsvar, men har även varit en vanlig militär företeelse. Och som för så många andra föreningar var det en unik eldsjäl, Birger Wiklund, en yrkesmilitär, som låg bakom föreningens grundande.

Nya medlemmar rekryteras framförallt genom prova-på-aktiviteter

Östersund-Frösö Fäktklubb har i stor utsträckning rekryterat nya medlemmar via prova på aktiviteter runt om på skolor. De har till och med gjort sig kända för det genom att vara ute på över 30 skolor och träffat mer än 3 500 elever. Ingen annan idrott i landet har nått ut till så många. Det fungerar oerhört bra och de har lyckats locka unga fäktare från bland annat Stugun, Hammerdal och Krokom. Men att resa runt till skolorna är både tidskrävande och kostsamt, så klubben saknar det rekryteringsstöd som tidigare fanns.

Träningarna har varit räddningen för bibehållet engagemang

Corona har självklart påverkat engagemanget i föreningen till det sämre. Räddningen har varit att de har kunnat fortsätta träna, fast i mindre grupper. Att träna i mindre grupp har såklart haft den fördelen att det blir mer tränartid och fokus per individ.

Utmaningen framåt är att bli fler fäktare i länet

Östersund-Frösö Fäktklubb behöver fler medlemmar. Men de önskar dessutom fler fäktklubbar i länet för att samarbeta, sporra varandra och skapa ett ”farmarupplägg”. Därför har de planerat in ett besök i Järpen, för att se om det kan finnas ett intresse för att starta upp fäktningsverksamhet där.

Utvecklingsresa tillsammans med RF-SISU Jämtland-Härjedalen gav resultat

För ett antal år sedan gjorde föreningen ett gediget arbete tillsammans med RF-SISU Jämtland-Härjedalen för att utveckla verksamheten. De ledde fram till en tydlig vision om att de ska vara ett föredöme både föreningsmässigt, organisatoriskt och idrottsligt. Och de lever som de lär, vilket har lett till att andra föreningar vet vilka de är, vad de gör och de möts av stor respekt. I september tilldelades ÖFFK’s fäktmästare Bengt Boogh Östersunds Idrottsledarpriset 2021. I motiveringen kan vi läsa: ”Östersund-Frösö Fäktklubb har många andra klubbars ögon på sig som med avund ser på en välmående klubb med många medlemmar, där mjuka värden skattas högt”.

Pengarna de fick på Idrottens prova-på-dag går till ungdomsverksamheten

Givetvis kom checken som en glad överraskning och de har inte spikat exakt vad pengarna ska gå till men det blir självklart till ungdomsverksamheten i föreningen.

ÖFFK 2.jpg