Hem / Egna nyheter / 2021 / Föreningsporträttet - Hammarstrands Rodelklubb
  • hammarstrand Rodel2 Foto:
  • Hammarstrands rodel ordförande Tomas Foto:

Föreningsporträttet - Hammarstrands Rodelklubb

Ganska precis mitt i Sverige, hittar vi Hammarstrands Rodelklubb med sin unika naturisbana och Sveriges längsta pulkabacke. Föreningen har arrangerat otaliga mästerskapstävlingar i rodel och kommer förhoppningsvis att kunna fortsätta med det.

Otroligt nog finns det en unik rodelbana i Hammarstrand

Det hela började på 60-talet. En skidentusiast hade sett rodelbanor i Alperna och ville skapa någonting liknande i Sverige. I Hammarstrand fanns det en väg upp till slalombacken, vilket gjorde att platsen passade perfekt för ändamålet. 1960 bildades ARTA Bobklubb, det som idag är Hammarstrands Rodelklubb. De har hand om Sveriges enda konstbana för banrodel, bob och skeleton. Dessutom finns här en bana där det går att åka snowracer, sledcross och alpinrodel. Klubben har fostrat många duktiga åkare inom kälksport. Framför allt inom grenen rodel. Tillsammans har de tagit hem över 250 SM-medaljer.

De har även arrangerat flera stora mästerskapstävlingar som EM, Junior VM och World Cup i rodel, innan reglerna förändrades. Hammarstrands bana är unik i sitt slag eftersom den har naturis, vilket är krävande för åkaren. Många anser att det endast är på naturis som du kan lära dig att styra rodeln på riktigt. Därför har deras bana varit eftertraktad och populär för både större tävlingar och träning. Men under 90-talet beslöts det tyvärr att endast konstis var godkänt underlag för mästerskapstävlingar.

Rekrytering av nya medlemmar genom sociala medier och prova-på-aktiviteter

De marknadsför sin verksamhet via sociala medier. Där får deras pulkabacke bra uppmärksamhet. Den kallas för Sveriges längsta pulkabacke och går parallellt med rodelbanan. Prova-på-aktiviteter är såklart också ett väldigt viktigt inslag för att locka nya medlemmar till verksamheten. Den 28 augusti var de med på RF-SISU Jämtland-Härjedalens dag och den 11 september arrangerade de ytterligare en dag tillsammans med Skärgårdens Rodel-och Kälkklubb. Det var stort intresse i en bred målgrupp, den yngsta var 3 år och den äldsta 63.

På senare år har det vuxit fram enklare varianter som Alpinrodel. Dessa tävlingar körs på snö som underlag, vanligtvis i pistade backar för alpint bruk. Alpinrodel är den variant av rodel som är enklast att arrangera. Säsongen 2021–2022 blir det 8 tävlingar från Piteå i norr till Stockholm i söder och förhoppningsvis mer uppmärksamhet för sporten.

Pandemin gav positiva effekter

Vanligtvis reser ungdomarna bort men på grund av pandemin stannade de yngre åkarna hemma. Därför har de byggt upp banan under 2 år, efter några år utan aktivitet, och har för avsikt att göra det även i vinter.

Ökande engagemanget i klubben

De hoppas att engagemanget i föreningen kan öka med de projekt som är på gång. Bosse Näsström, deras tidigare ordförande är nu 90 år och besitter enorm kunskap, som de får fortsätta att ta del av. Thomas Reinelöv, är ny ordförande sedan augusti. Deras största utmaning är att få fler att engagera sig och att rekrytera nya ungdomar, eftersom de bor i en avfolkningsbygd.

Framtiden ser ljus ut tack vare EU-bidrag

Sveriges enda rodelbana har beviljats medel från EU. Finansieringen kommer främst från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling. Projektet består av två delar, dels en förstudie som ska utreda möjligheterna för en utveckling av Hammarstrands rodelbana, dels att göra en enklare upprustning för att kunna åka kälke i anläggningen kommande vintrar. Förhoppningen är att de ska kunna bygga om sin bana för att kunna arrangera tävlingar igen. På så sätt kan rodelsporten hjälpa till att utveckla Hammarstrand.

Prischecken från RF-SISU Jämtland-Härjedalen går till marknadsföring

De 5 000 kr de fick på Idrottens prova-på-dag kommer att gå till deras marknadsföring i sociala medier och skyltar för att fler ska hitta till deras banor. De hoppas att det dessutom ska räcka till ett besök i Lillehammer och deras rodelbana.