Hem / Egna nyheter / 2021 / Bräcke SK använde lärgrupper för att utveckla, organisera och utvärdera sommarens alla aktiviteter.

Bräcke SK använde lärgrupper för att utveckla, organisera och utvärdera sommarens alla aktiviteter.

Eldsjälen Monica Sandström berättar om hur Bräcke SK använde lärgrupper som ett verktyg för att utveckla, organisera och utvärdera sommarens aktiviteter. Resultatet är fler unga ledare, jämnare fördelning mellan killar och tjejer och nya medlemmar.

Outdoor Bräcke en fantastisk bas för sommarens aktiviteter

Anrika Bräcke Sportklubb har fem sektioner; basket, fotboll, innebandy, motion och skidor. Med stöd från bland annat RF-SISU byggdes deras häftiga friluftsanläggning Outdoor Bräcke 2014, för att stimulera till träning utomhus. Det är nu en anläggning där det mesta är möjligt. Eller vad sägs om; utegym, beachvolleyboll, fotboll, pingis, militär hinderbana, basket, innebandy, fotbollstennis men även terrängspår och en tennisplan, samt vindskydd med bord och bänkar.   

Bräcke SK har tidigare erbjudit Summer Camp och tillsammans med RF-SISU utbildat de ungdomar som håller i aktiviteterna. Eftersom det var det osäkert om restriktionerna skulle stoppa sommarens aktiviteter, fick ungdomar undersöka vad barn och ungdomar ville göra. Det blev en mycket lång lista. Bräcke SK kontaktade därför sin idrottskonsulent på RF-SISU för att ta arbetet vidare.

Lärgrupper blev ett perfekt verktyg för att involvera ungdomarna

Via IdrottOnline ansökte Bräcke SK om medel för att kunna erbjuda sommarens aktiviteter gratis för alla. De skapade lärgrupper med ungdomarna och Monica som lärgruppsledare. Under lärgruppernas samtal la de grunden för vilka aktiviteter som önskades, hur de skulle kunna utföras och utvärderas löpande. Lärgrupper var ett perfekt verktyg för att involvera föreningsmedlemmarna i verksamheten och låta dem skapa aktiviteter tillsammans. Totalt har 24 unga ledare varit aktiva, som på grund av pandemin skulle de ha varit utan sommarjobb annars. De unga ledarna har utbildats i föreningsdemokrati, värdegrundsarbete och fått lärdomar för livet.

Tack vare lärgruppernas arbete kunde aktiviteterna starta i juni, redan innan skolavslutningen, och fortsätta ända in i september. Utbudet har varit väldigt brett, från de idrotter som går att utöva på Outdoor Bräcke, till direktsända matcher, kultur i samarbete med Folkets Hus i Bräcke, dans och grillning. Varje dag har mellan femton och femtio personer i alla åldrar aktiverat sig i de olika aktiviteter som varit aktuella. 

Totalt summerar sommarens upplägg över 1000 timmar av utbildning, planering och aktiviteter.

Kan redan se resultat av sommarens insatser

  • Upplägget har genererat fler unga ledare.
  • Genom att erbjuda många typer av olika aktiviteter har Bräcke SK lyckats nå ut till många som inte har hållit på med idrott tidigare.
  • I barngruppen 5–10 år är det, för första gången någonsin, lika många aktiva killar som tjejer.
  • Bräcke SK blev inbjudna till Gällö på skolornas prova-på-dag. Besöket i Gällö ledde till att ett antal ungdomar därifrån började träna basket i Bräcke. Bräcke SK har nu ett flicklag på gymnasienivå U14, det har de inte haft på många, många år

När människor och föreningar möts, utvecklas de tillsammans

Att vara med i en idrottsförening är så mycket mer än bara idrott. Idrotten är också en plats för lärande och goda samtal som utvecklar dig som individ, och din förening i stort. Lärgrupper är ett perfekt verktyg för att involvera föreningsmedlemmarna i verksamheten och låta dem skapa aktiviteter tillsammans. Det kallar vi idrottsrörelsens folkbildning – när människor och föreningar möts och utvecklas tillsammans.