Hem / Egna nyheter / 2021 / Ås IF’s verksamhet är inte personberoende tack vare att de medvetet bedriver föreningsarbetet i folkbildningsform

Ås IF’s verksamhet är inte personberoende tack vare att de medvetet bedriver föreningsarbetet i folkbildningsform

Per-Erik Rönnestrand beskriver hur Ås IF bedriver ordinarie föreningsarbete i folkbildningsform och att det egentligen inte är unikt för dem. De arbetar kanske bara mer medvetet med att skapa utveckling och utbyte mellan de aktiva i föreningen.

Ås IF en förening för alla i Åsbygden

Ås IF bildades 1921 och innefattar fotboll, bordtennis, skidor och innebandy. Föreningen är för både motionärer och tävlande i de flesta åldrar. Föreningen ska bedriva fritidsaktiviteter som främjar utvecklingen i Åsbygden med idrott som grund. Verksamheten ska vara jämlik och rikta sig till alla åldrar inom ramen för deras ekonomiska och personella resurser.

I Ås IF bedrivs ordinarie föreningsarbete av arbetsgrupper i folkbildningsform

Egentligen sker väl allt föreningsarbete i folkbildningsform, säger Per-Erik. När människor möts sker ett utbyte, de lär sig av varandra och utvecklas. Och alla möten i en förening handlar om utveckling – vad ska vi göra den här veckan, månaden, året, vad ska vi investera i eller vad ska vi förändra?

Erfarenhetsutbyte och utbildning är viktigt i en förening, för att verksamheten inte ska bli så personberoende. På en träningsgrupp satsar Ås IF på att ha 5–6 ledare. När de utbildar fler till att ha ledarkunskapen, kan ledarna också dela på uppgifterna och arbetsbelastningen. Då kan även ledargrupperna ha ett erfarenhetsutbyte och skapa dynamisk utveckling i respektive träningsgrupp.

 

Varierad kommunikation

Varje tränare har sin personlighet och sitt uttryckssätt, vilket innebär att samma sak kommuniceras på olika sätt till träningsgrupperna. Det är ju ett stort plus, eftersom de aktiva naturligtvis också tar till sig information på olika sätt.

 

Balans i föreningsarbetet

När samma personer i en förening är aktiv under väldigt många år, skapas en trygghet i vad som gäller men föreningen kanske tappar förändringsbenägenhet. Byts de ut för ofta blir det lätt svajigt. I en förening gäller det att hitta en balans mellan erfarenhet och utveckling.

 

Fördelar med att bedriva arbetet i folkbildningsform

  • Lockar fler att aktivera sig i föreningsarbetet.
  • Föreningens verksamhet blir inte så personberoende och det blir mindre belastning på varje person.
  • Fler tränare för en grupp innebär också att de aktiva får till sig information på olika sätt.
  • Med flera ledare för varje grupp är det enklare att skapa dynamisk utveckling i grupperna.

 

Tillsammans gör vi dig och din förening starkare.

Utan engagemang och utveckling kan det vara svårt att nå fram till uppsatta mål. Vi på RF-SISU tycker att föreningsutveckling och möten med andra är bland det bästa som finns. Vi har erfarenhet och kunskap om hur din förening kan gå tillväga. Vi delar mer än gärna med oss av vad vi kan och vet.

Kontakta er idrottskonsulent som kan hjälpa just er förening. Tillsammans går ni igenom vad som är på gång i föreningen, inom det förbund som er förening tillhör och ser över vilka behov ni har. Idrottskonsulenten berättar vad RF-SISU kan bidra med, vad det kan kosta och vilka bidrag och stöd som kan finnas för föreningens fortsatta utveckling.