Hem / Egna nyheter / Storsjöcupen – inställd fotbollsfest krossar sommardrömmar och lämnar svarta hål i ekonomin

Storsjöcupen – inställd fotbollsfest krossar sommardrömmar och lämnar svarta hål i ekonomin

I juli brukar Östersunds fotbollsplaner fyllas av tusentals idrottande ungdomar som gläds, hittar vänner och kämpar om medaljerna i Storsjöcupen. Så blir det inte i år.

Idrottsfesten som normalt samlar tusentals spelare, ledare, domare och åskådare från olika delar av Europa är ett av alla idrottsevenemang, som tvingats ställa in på grund av corona, vilket står arrangörsföreningarna Frösö IF, IFK Östersund och Ope IF dyrt.

Storsjöcupen är ännu ett exempel på hur hårt idrottsrörelsen drabbas av restriktionerna som följer av coronapandemin. Storsjöcupen samlar i vanliga fall cirka 8.000 deltagare samt ca 25.000 besökande.

Storsjöcupen, en av Sveriges 3-4 största och äldsta cuper, omsätter ca 13.000.000 kr, vilket skapar en drastisk ekonomisk och verksamhetsmässig negativ effekt för föreningarna när det blir inställd cup detta år.

Det är en fotbolls- och idrottsfest som inte bara är en höjdpunkt för barn och ungdomar, utan som också lägger grunden för de arrangerande föreningarnas ekonomi.

  • För Ope, som en av huvudarrangörerna, är det en otroligt viktig vecka. Vi anordnar camping för tillresta lag på Furuparkens parkering och boende med frukost för tillresta domare. Den ersättning som föreningen får för allt ideellt arbete som genomförs av föräldrar och ledare genom jobb i kök, parkeringsvakter, matchvärdar, planvärdar mm, går vi också miste om. säger Christer Thylin, ordförande i Ope IF, en av de tre föreningarna som arrangerar Storsjöcupen.

 

Sommarens höjdpunkt och föreningens kassako

För många ungdomar är Storsjöcupen sommarlovets höjdpunkt. Något de har tränat och planerat för, kanske jobbat ihop pengar till. Ett tillfälle som är lika mycket fest som idrott.

  • Det är såklart med enorm sorg och besvikelse som vi tvingades meddela att årets upplaga av Storsjöcupen skulle ställas in. Dessutom har det en mycket negativ effekt på idrottslivet i området Torvalla, som saknar en bred föreningsverksamhet. Verksamheten är extra viktig för området och blir nu lidande. Området har till sin karaktär relativt många nyanlända där integrationen även hämmas då vi inte kan ha normal verksamhet. säger Thylin

 

Men effekterna är inte bara en utebliven och mycket betydande intäkt som har försvunnit utan även krossade sommardrömmar för många av våra barn och ungdomar.

"Årets höjdpunkt för mig som spelar fotboll är borta".

 

Ligger utanför regeringens stödpaket

Eftersom regeringens första stödpaket till idrotten endast omfattade evenemang inom perioden 12 mars till 30 juni har föreningarna inte kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet för Storsjöcupen.

  • Jag tycker såklart att det är bra att alla föreningar som arrangerade större cuper och tävlingar under våren kunde få stöd att hantera alla tappade intäkter och kostnader. Samtidigt önskar ju vi få samma chans.  Vår cup hamnar på fel sida av 30/6, vilket innebär att vi inte kan eller får söka stöd för Storsjöcupen. Jag hoppas verkligen att regeringen avsätter ytterligare stöd till idrotten, som då också omfattar alla oss idrottsföreningar som drabbas under sommaren, säger Christer Thylin.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Riksidrottsförbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett nytt stödpaket till idrotten.

  • Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har dialog med regeringen, men inte fått något besked om det blir extra pengar.