Hem / Egna nyheter / Månadens bästa- Östersunds orienteringsklubb

Månadens bästa- Östersunds orienteringsklubb

Vi på RF SISU Jämtland-Härjedalen pratade med Hans Green, ordförande i Östersunds orienteringsklubb (ÖOK), om hur deras tränings- och tävlingsverksamhet ser ut idag då orienteringen genomgått förändringar och blivit mer digitaliserad.

Hur ser tränings och tävlingsformerna ut idag jämfört med tidigare? Framförallt för barn och ungdomar.

Det finns ett större utbud av nybörjarklasser (Inskolning) samt U-klasser. Träningar och läger för ungdomar erbjuds tillsammans med andra klubbar och distrikt för de som vill satsa på att fördjupa sina orienteringskunskaper.

Förutom klassisk orientering finns här i Östersund även skidorientering och ibland arrangeras också mountainbikeorientering. Något som växt under många år, och då främst på ungdomssidan är parkorienteringarna. Det är en ganska enkel orientering fylld av vägval som ger bra utslag då det är stadsmiljö med tomter och kvarter. Det är en bra första väg in mot att springa orientering med tidtagning som slagit väl ut. 

Vad är ”Hitta ut” och tanken med det?

Hitta ut är en vardagsorientering. Orienteringsklubbarna i länet samarbetar med att hitta sponsorer, trycka kartor och sätta ut ett stort antal kontroller eller sk. check Points. Sedan är det gratis för alla att delta och samla check Points. Hitta ut är också digitalt och finns som app och via orienteringsförbundets hemsida. Hitta ut har gett orienteringen nya utövare som troligen inte hittat till sporten annars. En breddning av sporten som är mer vardaglig.

 

På vilka sätt har ni anpassat er verksamhet efter rådande omständigheter för att kunna fortsätta orientera?

Vid träningar är det mer eller mindre intakta grupper som samlas var för sig i stället för tillsammans, på så sätt blir det inte för många personer och det möjliggör att hålla avstånd.
Tävlingar har i stort blivit träningstävlingar och då med öppen start under en längre period, ofta i flera dagar. Då kan även riskgrupper som vill ut och röra på sig delta genom att välja tider mitt på dagen då inte så många andra är närvarande.

 

ÖOK har genomfört Park-O arrangemang som tidigare år, men med annorlunda upplägg: start under flera dagar och på valfri tid. Ingen officiell tidtagning utan var och en som så önskade kunde använda en app som loggade både kontrollpassage och tid. Enkelt upplägg där man åkte till startpunkten, swishade kostnaden för karta och tog sin karta ur startlådan och sprang iväg.
På det hela taget gick det bra att genomföra alla fem Park-O arrangemangen. Något lägre deltagarantal, främst i början. Troligen kopplat till att det blev kort om tid att kommunicera att det faktiskt gick att genomföra. Att vi genomfört tävlingarna har varit ett bra sätt att visa på att det går att arrangera orientering även nu, bara vi planerar om i stället för att ställa in.