Hem / Egna nyheter / Månadens bästa - Häggenås SK

Månadens bästa - Häggenås SK

Vi har träffat den ”ny gamla” ordföranden Maria Holmgren i Häggenås sportklubb för att prata om föreningens verksamhet

- Vad kännetecknar Häggenås sk:s verksamhet idag?

Tre saker skulle jag säga, tillgänglighet, olika åldrar och olika aktiviteter. Häggenås SK har en föränderlig organisation som utifrån barn, ungdomar och vuxnas önskemål om aktiviteter anpassas. Vi har tonat ner tävlingsdelen i vår verksamhet. Vi har öppenträning för ungdomar som tillsammans bestämmer vilken aktivitet de vill göra, senast ville de spela innebandy. Utöver barn och ungdomsverksamhet har vi en omfattande motionsverksamhet för vuxna. Vill en grupp vuxna t.ex spela basket så fixar vi en tid till det. Våra medlemmar betalar en medlemsavgift och kan då delta på alla aktiviteter.

Många är villig att ta på sig ansvar i föreningen. Vi har ca 30 valda personer och utöver det många informella ledare. Istället för flera avgifter osv ställer medlemmar upp som funktionärer vid aktiviteter osv. Vi har inget akut behov av fler ledare men blir gärna fler.

 

- Vilka idrotter erbjuder ni?

För barn och ungdomar har vi fotboll, bamsegymnastik, fotbollslek, idrottsskola, längdskidor, bordtennis, öppen träning, innebandy och gym. Många av våra aktiviteter som längdskidor, bordtennis, badminton, innebandy och gym kan du delta i oavsett ålder. Sen har vi ett seniorlag för damer i fotboll.

- Varför har ni valt att satsa idrottsskola? Ser ni några vinster med idrottsskola?

Vi har haft organiserad idrottsskola i ca 15 år, då startade vi en gemensam barn- och ungdomssektion för alla sektioner. Innan det var det konkurrens mellan sektionerna om utövarna. Tack vare barn och ungdomssektionen samarbetar sektionerna så de som vill kan delta i flera aktiviteter under samma säsong då de anpassar träningstiderna efter varann. Vinsten är att barnen får prova på olika idrotter så de kan hitta en idrott de gillar. I de fall de vill utöva en idrott vi inte har försöker vi hjälpa dem till en förening där de kan få utöva den. I år har det varit tillfrågade ungdomar i föreningen som varit ledare i idrottsskolan med stöttning av vuxna. Flera av de idrotter som ingår i idrottsskolan har vi i föreningen, det blir lite prova på.

- Har covid-19 påverkat er verksamhet?

Bilbingon inställd tills vidare, där missar vi en stor inkomst. Restriktionerna för folksamlingar och sociala distansering kom dock i en brytningstid mellan inomhus och utomhus aktiviteter för oss så det påverkade inte så mycket som det kunde gjort. Vi har anpassat aktiviteter genom att ställa fram tvål och vatten för rengöring och vi har inte haft försäljning av fika inomhus men utomhus istället. Vi äger och driver våra egna anläggningar vilket oftast är positivt men nu kostar de fortfarande att driva dem trots minskade inkomster, jämfört med andra föreningar som kan få sänkta hallhyror m.m. Tre anställda i föreningen fick korttidspermiteras och vi fick fylla på med ideell kraft för att utföra de uppgifterna.

 

- Ni har sedan 2018 en äventyrspark och ett utegym i anslutning till Tigervallen. Hur använder ni det i föreningens verksamhet?

Äventyrsparken och utegymmet var en tanke som funnits länge i föreningen. Vi sökte medel hos Jordbruksverket för att finansiera det. Vi vill stimulera rörelse i alla åldrar. Utöver utegymmet har vi olika rörelsestationer, en hinderbana med tre olika nivåer av svårighetsgrad för att kunna träna tillsammans oavsett ålder och ambitionsnivå. Barnen som går skolan i Häggenås var med och fick tycka till, rita och tänka om hur det skulle kunna se ut. I anslutning till Tigervallen finns också ett aktivitetsområde med en leklåda fylld med redskap och bollar som alla kan använda samtidigt som föräldrar kan träna. Det är tillgängligt för alla och även skolan kan nyttja det.