Hem / Egna nyheter / Idrottens himmel och helvete som lärgruppsmaterial

Idrottens himmel och helvete som lärgruppsmaterial

UR-serien Idrottens Himmel och Helvete är igång med en tredje säsong. Sex avsnitt kompletteras av 21 korta playavsnitt med en tillhörande samtalsplan, som tagits fram av RF/SISU.

Samtalsplanen innehåller olika ”pratstartare”, diskussionsfrågor och tips på hur man kan jobba med klippen och innehållet i din förening och i ledarutbildningar inom barn- och ungdomsidrott. Du kan med glädje rapportera detta som lärgrupp hos oss.

Du hittar samtalsunderlagen här

Att barnkonventionen har blivit lag i Sverige genomsyrar tredje säsongen av UR-serien Idrottens himmel och helvete. Sex halvtimmeslånga program sänds i SVT och på UR Play och tar upp ämnen som matchfixning, psykisk ohälsa, ojämlikhet och idrottens normer – allt utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv.

Teman för varje program:

  1. Idrott och kriminalitet/matchfixning
  2. Psykisk ohälsa
  3. Normer/jämställdhet
  4. Anorexia Nervosa
  5. Rätten till idrott/utanförskap
  6. Barnkonventionen

Så här skriver UR i sin programinfo:

"Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar. Hur vi leder och fostrar barn och unga inom den spelar roll för vårt samhälle. Idrottens himmel och helvete granskar och belyser problematik som både de som idrottar och de som leder idrott ställs inför."

Av programmen har det producerats 21 kortavsnitt och en tillhörande samtalsplan, som har tagits fram i samarbete med RF och SISU. Samtalsplanen innehåller olika ”pratstartare”, diskussionsfrågor och tips på hur man kan jobba med klippen och innehållet i sin förening och i ledarutbildningar inom barn- och ungdomsidrott.

Du hittar allt om Idrottens himmel och helvete på UR Play:

UR:s samlingssida om Idrottens himmel och helvete

Kortavsnitt med samtalsplan

Idrottens himmel och helvete, säsong 1

Idrottens himmel och helvete, säsong 2