Hem / Egna nyheter / Anna Ottosson Blixth ny Distriktsidrottschef

Anna Ottosson Blixth ny Distriktsidrottschef

Den första september 2020 började Anna Ottosson Blixt sin nya tjänst som Distriktsidrottschef på RF-SISU Jämtland-Härjedalen. Vi tog chansen att intervjua henne på hennes första arbetsdag.

Första dagen på jobbet, hur känns det?

- Det känns spännande och kul men samtidigt lite nervöst. Det är en positiv nervositet, vilket signalerar att detta är på riktigt. Det är en viktig organisation så jag vill verkligen göra ett bra jobb och göra skillnad. Det är alltid spännande första dagen på jobbet innan man vet hur det kommer vara, vilka människor kommer jag möta, vilken kultur kommer jag kliva in i. Men framför allt kul!


Berätta kort om dig själv, vem är Anna?

- Jag är en Östersundstjej, uppväxt på Frösön och har bott i Jämtland i hela mitt liv. Jag har rest mycket i min alpina karriär som varade fram till 2007, då min sista tävling var alpina VM i Åre. Elitidrotten och idrotten har präglat en stor del av mitt liv, både skidåkningen men även andra idrotter som jag höll på med som barn och ungdom.

- Jag har två barn, (Nils och Tuva) en hund och en man, vi gillar friluftsliv och att aktivera oss ute i naturen.

Går dina barn i dina alpina fotspår?

- Vi gillar att åka skidor tillsammans, men nej, mina barn tränar inte skidor i någon föreningsverksamhet, jag har frågat men de har sagt nej, Haha.


Det finns en röd tråd i dina val i livet som alla mynnar ut i denna tjänst. Berätta om din karriär efter skidåkningen?

- Jag har jobbat med många olika saker sedan jag slutade åka skidor. Jag är utbildad inom ekonomi på Mittuniversitet. Jobbat inom hälsa, rörelse och att utveckla verksamheter både affärsutveckling mot näringslivet och på regional nivå mot sport, turism och friluftsliv. Det har alltid handlat om att skapa något större och utveckla verksamheterna.


Vad fick dig att tacka ja till jobbet?

- Idrotten är en av våra unika strukturer som vi har i det svenska samhället. Att ha idrotten som grund och utvecklingsmotor för många saker, för samhällsutveckling, för individuell utveckling och att få vara med och företräda och skapa förutsättningar. Det jag har gjort i mina andra roller har handlat mycket om att förstå helhet och se utveckling. RF SISU Distriktet s verksamhet skapar utveckling för den enskilda individen, för idrottsföreningarna men bidrar också till regional utveckling genom att använda kraften i idrottsrörelsen. Det tycker jag är superintressant! Att som distriktsidrottschef få leda och företräda det arbetet var ett uppdrag jag gärna ville ta på mig.

- Sen finns det en viss komplexitet i uppdraget, det gör mig intresserad, det finns en utmaning i  att både företräda en riksorganisation och att det finns en distriktsstyrelse. Jag tror att denna organisation gör skillnad, på riktigt!

 
Vilka är dina styrkor?

- Jag tycker om att se helheten och förstå helheten, förstå hur alla pusselbitar hänger ihop och kunna se om det saknas några bitar för att helheten ska bli bra. Jag tycks mig ha det strategiska tänket, att allt vi gör är en del av en större helhet och då behöver alla kugghjulen fungera.  Man måste förstå hur varje kugghjul fungerar för att förstå hur de ska kunna rulla på bästa sätt. Att titta mer övergripande men även kunna gå ner och vara intresserad av det mer operativa. Balansen där emellan tror jag är en styrka.

- Jag är också nyfiken på att förstå hur människor fungerar, vad man drivs av och nyfiken på hur verksamheter fungerar. Varför man väljer att göra på olika sätt. Nyfikenheten är en styrka.

 
Vilka möjligheter har vårt distrikt RF-SISU Jämtland -Härjedalen?

- Utifrån mina samlade erfarenheter från både Skidförbundet och andra regionala roller, ser jag att vi är ett starkt distrikt. Vi som region har en enorm kraft och det finns en motor i idrotten och i evenemangen. Det finns en potential i detta län i att utveckla hela Sverige, då vi har sådan kompetens och kunskap vilket vi inte nyttjar fullt ut idag. Vi har alla pusselbitarna på plats för att kunna göra det. Vi driver stora internationella evenemang och vår basnäring turism grundar sig i stort i idrott och friluftsliv. Jag tycker att vi ska kunna stå stärkta i och verkligen kunna bidra till att utveckla.

- Vi är inte heller så stora och vi kan samlas kring detta. Många gånger är beslutsvägarna korta. Det gör att vi lyckas uppnå stora saker, så som att samlas kring stora evenemang som Storsjöcupen, Nordiska ungdomsspelen eller ett VM.


Det är din första dag, men har du sett några utmaningar hittills?

- En av utmaningarna i distriktet är att vi är så olika, att vi har både stad, landsbygd och glesbygd. Där har vi mycket utmaningar i samhället generellt, med minskade skattemedel som innebär att vi inte har råd att utveckla, förnya och underhålla tex. våra idrottsarenor.

- Jag tror det är svårt att hitta engagemanget i samhället idag. Det är mycket som pockar på uppmärksamhet, både digitalt och fysiskt. Jag tror det finns saker vi måste förhålla oss till som ibland inte känns lätta att rå på. Men jag tror att vi kan hitta sätt att ändå få idrottsrörelsen att vara levande i det. Men vi kanske måste tänka lite annorlunda ibland?


Har du några frågor som du brinner lite extra för?

- Allas rätt att vara med! Att förutsättningar ska finnas på olika sätt för att alla ska vara med. Oavsett ålder, förutsättningar, bakgrund och kön. Att idrotten på riktigt ska vara inkluderande och inte exkluderande.

- Jag brinner för att på riktigt skapa förståelse hos beslutsfattarna att idrotten måste vara en del av planeringen i tidiga fasen för samhällsutvecklingen på alla olika plan. Att vi inte är en aktör som kommer in från sidan, i sista minut. Utan att vi kan vara en grundpelare som är med från början.