Hem / Utbildning/Folkbildning / Digitala möten och utbildningar

Digitala möten och utbildningar

Som komplement till våra fysiska folkbildnings- och utbildningstillfällen finns många digitala alternativ. Här har vi samlat verktyg och inspiration för hur vi kan möta er och hur ni i er förening kan möta varandra i digital form. Digitaliserad folkbildning och utbildning helt enkelt.

Det fysiska rummet ska inte få begränsa möjligheten att delta i utbildningar eller i de goda samtal som förs inom idrotten. De digitala verktygen ger oss möjlighet att öka flexibiliteten kring hur vi möts och kan användas både för förberedelser, under själva lärandetillfället och för reflektion.

Kontakta oss så hjälper vi dig igång

Kontakta oss på RF-SISU Gävleborg innan du startar ett digitalt lärande i din förening. Vi kan hjälpa dig att planera lärandet i din förening för att få ett bra och hållbart resultat. Vi informerar dig även om hur du redovisar föreningens lärande i IdrottOnline – detta är viktigt eftersom redovisningen ligger till grund för det statliga stödet till idrottsrörelsen.   

Vill du ha stöd kring digitala verktyg för samtal eller utbildning i er förening, kontakta din idrottskonsulent

Föreningsbesöket - vi möter dig gärna digitalt

Precis som att vi i vanliga fall vill träffa din förening på er hemmaplan gör vi det också gärna digitalt. Genom ett digitalt samtalsverktyg som passar er kopplar vi helt enkelt upp oss och möter er precis som vanligt. Här hittar du några alternativ på digitala mötesverktyg. Det kan självklart också vara så enkelt som ett telefonsamtal.

Kontakta din idrottskonsulent för att boka ett föreningsbesök, digitalt eller fysiskt. 

Lärgrupp – Vi hjälper er att mötas och samtala digitalt

En digital lärgrupp bygger, precis som den fysiska, på att en mindre grupp människor regelbundet träffas för att samtala om ett visst ämne. Digitala verktyg kan användas på olika sätt: för förberedelser, under själva samtalet eller för reflektion. Det viktigaste är att alla deltagare har tillgång till verktyget och kan delta fullt ut. Som vanligt, är det också viktigt att det finns en samtalsledare som kan guida, ge instruktioner och säkerställer att alla inkluderas.

Det ni behöver för att genomföra en digital lärgrupp är:

  • Ett gemensamt digitalt verktyg som passar er och tillåter interaktion mellan deltagarna. Se några förslag på verktyg här.

  • Möjligheten att delta samtidigt. Grundregeln för att kunna rapportera en lärgrupp hos oss är att samtalet mellan deltagarna sker i realtid. Om lärgruppen genomförs digitalt innebär det att deltagarna kopplar upp sig samtidigt och kan interagera med varandra, antingen i tal eller i skrift. Under Coronapandemin har vi dock godkänt lärgrupper även där deltagarna inte kunnat närvara samtidigt – detta gäller tills vidare. Inläsning av material inför ett samtal eller reflektioner efter samtalet behöver, i vanlig ordning, inte göras samtidigt eller i grupp.

Här finns mer information om lärgrupper. För att komma igång med digitala lärgrupper stöttar vi dig gärna. Kontakta din idrottskonsulent för stöd, hjälp och råd.

Webbutbildningar

Under de senaste åren har SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet tagit fram flera olika digitala utbildningswebbar. Här har vi listat en stor del av utbildningsutbudet – varsågod att klicka runt och inspireras! 

Glöm inte att vi på RF-SISU Gävleborg finns här för att hjälpa dig igång med ditt digitala lärande och planera föreningens lärandeinsatser så att de ger mesta möjliga effekt.

Länk till våra idrottskonsulenter