Hem / Vi arbetar med / Inkluderande idrott / Pride och idrottsrörelsen

Pride och idrottsrörelsen

Idrotten är en arena för gemenskap. För många är den en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. Dessvärre kan jargong i omklädningsrummet, könsindelning från tidig ålder och okunskap hos ledare om hbtq vara trösklar för hbtq-personer inom idrotten. Er förening kan bidra till att förändra situationen till det bättre.

Från början var Pride och regnbågsfärgerna ett sätt att visa att all kärlek är lika mycket värd, att alla personer ska få vara den de är och identifiera sig som den vill, det handlade om hbtq-personers rättigheter. På senare tid har Pride och regnbågsfärgerna kommit att stå för en bredare öppenhet och mångfald. Allas lika värde helt enkelt!

Idrottsrörelsen ska vara till för alla – det är ett av de viktiga målen i Strategi 2025. För att lyckas i det arbetet behöver vi synliggöra vad som behöver göras för att fler ska känna sig välkomna, kunna må bra och utvecklas inom idrotten. Det kan se väldigt olika ut inom olika idrotter och i olika föreningar. 

Arbetet börjar med dig själv och med att identifiera vilka fördelar som ges om du tillhör normen och vilket utrymme vi skapar för de som kanske inte är lika självklara i sammanhanget. Alla kan på så sätt vara en del i arbetet mot en mer inkluderande idrott.

Om du vill utveckla din förening och skapa dialog kring Allas lika värde, inkludering och hbtq-frågor, så rekommenderar vi att du börjar med att kontakta någon av våra idrottskonsulenter. De kan hjälpa er att planera och genomföra ett utvecklingsarbete utifrån föreningens förutsättningar och behov.

>> Kontaktuppgifter till idrottskonsulent

Material och länkar

Här nedan har vi samlat en del av de samtalsunderlag, övningar och rapporter som ni kan få inspiration ifrån.

Samtalsunderlag: På spaning för en inkluderande idrott
För att komma igång med arbetet att se över den egna miljön finns en rad verktyg att använda – "På spaning …" är ett av dem.
>> Samtalsunderlaget På spaning för en inkluderande idrott

Samtalsunderlag: Regnbågsfärgerna
Att använda regnbågssymboler är ett sätt att uttrycka idrottsrörelsens värdegrund, särskilt Allas rätt att vara med. Diskutera vad regnbågsfärgerna står för i er förening.
>> Samtalsunderlag Regnbågsfärgerna

Samtalsunderlag: Att välja lagkapten
Inom vissa idrotter väljer man en lagkapten som bär idrottens regnbågsfärgade kaptensbindel på armen. Vad bör man tänka på när man ska välja eller vara lagkapten för sitt lag?
>> Samtalsunderlag Att välja lagkapten

Test: Teflontestet
Teflontestet är ett enkelt självskattningstest som visar på vilka områden man å ena sidan är privilegierad eller å andra sidan har friktioner mot normer. Ett bra och enkelt sätt att kolla hur ni i er egen klubb eller lag uppskattar dessa normer.
>> Ladda ner teflontest här!

Övning: Privilege Walk
En metod som hjälper dig att få syn på normer och hur de är kopplade till orättvisor och olika villkor i livet.
>> Privilege Walk handledning

Utbildningswebben: Inkluderande idrott
Utbildningswebben riktar sig till dig som är förtroendevald, anställd, ledare eller tränare i en förening eller ett förbund. Den syftar till att stötta ert arbete med inkludering genom att ge kunskap, skapa reflektion, samtal och förhoppningsvis handlingskraft, vilja och mod att förändra.
>> Till utbildningswebben

Projekt: Idrott för alla kroppar
Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbund samarbetar med RFSL för en transinkluderande idrott. I det här projektet samlas policy, utbildning och empowerment.
>> Läs mer om Idrott för alla kroppar här!

Affisch/bild: Idrotten gör Gävleborg starkare
Vi har tagit fram en affisch som ni kan skriva ut och sätta upp i era lokaler, göra flaggor av eller använda som ni tycker det passar (format: liggande A3)
>> Länk till Idrottsrörelsens Prideaffisch

Att läsa: Webbsidor, rapporter och projekt
Här har vi samlat länkar till mer kunskap för dig som vill sätta dig in i frågorna lite djupare:

>> Utbildningswebben inkluderandeidrott.se

>> Hbtq och idrott – Ungdomars erfarenheter och villkor inom svensk idrott

>> Studie om hälsa och livsvillkor hos unga hbtq-personer (Forte)

>> Heteronormativitet och gränsöverskridande i elitidrotten