Hem / Egna nyheter / Världens bästa mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet

Världens bästa mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet

Tillgänglighetsfrågorna står i fokus när vi samlar politiker och andra nyckelpersoner till konferens om hur vi kan samverka mot målet: En aktiv fritid för alla. RF:s ordförande Björn Eriksson är en av dem som kommer att finnas på plats.

Tillsammans med Parasport Gävleborg och Gävleborgs Innebandyförbund bjuder vi denna vecka in till en angelägen konferens där frågorna om idrott för alla och tillgänglighet ställs på sin spets, i samband med att världens största internationella elinnebandyturnering – World Cup Volt Hockey – äger rum i Gävle. Målgrupp för konferensen är politiker och tjänstepersoner verksamma i Gävleborg, och andra som berörs av frågorna.

”Verkligen ett pilotarbete”

– Vi var medvetna om att vi stack ut hakan när vi sa att vi skulle arrangera världens största internationella Volt Hockey Cup i Gävle. Den här turneringen ger oss verkligen ett tillfälle att titta på tillgänglighet i alla aspekter – arenan, transporter, boende, publikplatser … Vi har blivit tvungna att skapa samverkan och lärande under resans gång. Det här är verkligen ett pilotarbete, säger Linus Nielsen, Gävleborgs Innebandyförbund.

– Vi vill till en framtid där en sådan här idrottshändelse är lika självklar som vilket idrottsevenemang som helst. Jag upplever att vi i Gävleborg ligger i framkant med det arbete vi hittills gjort kopplat till tillgänglighet och idrottande, men mycket återstår. Särskilt förankringen hos politiker och andra nyckelpersoner i våra kommuner. Det finns ett stort allvar bakom satsningen då paraidrotten tappat enormt under pandemin. Vi behöver gemensamt hitta vägar att få den målgruppen tillbaka i rörelse, säger Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg.

– På konferensen vill vi bidra till att belysa de här viktiga frågorna, dela med oss av våra erfarenheter och se hur vi kan ta arbetet vidare. Konferensen syftar till att ge en aktuell lägesbild och fördjupad kunskap i frågor där individens möjligheter till idrott och rörelseglädje står i centrum. Vi skapar rum för samtal om hur Gävleborg kan samla kraft för en hållbar framtid och ge jämlika förutsättningar för en aktiv fritid för alla, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg.

Några av föredragshållarna och paneldeltagarna:

  • Aron Anderson är professionell äventyrare, uppskattad inspiratör och föreläsare. Han har antagit utmaningar som de flesta inte ens skulle drömma om. Han inspirerar andra att inse sina möjligheter – oavsett svårigheter. Föredraget arrangeras med stöd av Näringslivsenheten, Gävle kommun.
  • Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ger en aktuell bild av var idrottsrörelsen står på resan mot En idrott för alla. Han ringar även in de utmaningar vi gemensamt har framför oss.
  • Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige, kan med sin breda erfarenhet koppla samman de vardagliga detaljerna med ett gränsöverskridande politiskt perspektiv och sätta fingret på hur vi skapar tillgänglighet, på riktigt.

Länk till program och mer info

Vågar någon provköra?

Efter konferensen kommer provkörning av elinnebandystol erbjudas till hågade politiker och andra nyfikna.


Har du frågor kopplat till konferensen?
Välkommen att kontakta:
Ann-Gerd Bergdahl, RF-SISU Gävleborg
070-672 51 31
This is a mailto link