Hem / Egna nyheter / Stadens ytor fylls av idrott när pandemin tvingar fram nya lösningar

Stadens ytor fylls av idrott när pandemin tvingar fram nya lösningar

Det sjuder av aktivitet på varje grönyta. Coronaläget har tvingat föreningar att leta sig ut. Inom en begränsad radie hittade vi sex olika föreningar som lär sig leva med nya förutsättningar – och de kan se positiva effekter.

Vi tog oss ut på föreningsspaning i Gävles parker och friluftsområden och mötte föreningar i stort sett bakom var och varannan buske. Häng med på en idrottspromenad som blir lite av ett tidsdokument – coronasommaren 2020.

Gefle Freestyle

Gefle Freestyle är en av Sveriges äldsta freestyleföreningar, den startade i slutet av 1970-talet. Föreningen har sina hemmabackar i Hemlingby och Kungsberget, så för dem är det träning i utemiljö som gäller oavsett Coronatider eller inte.

När vi pratar med tränare Jonna Sahlberg så märker hon att det är fler människor i rörelse, fler som vill träna och att utemiljön används på ett helt annat sätt än hon är van. Hon har också noterat att fler föreningar letat sig till utemiljöerna och att deras träningar inte är lika ”tillrättalagda” som hon kan uppleva annars, det är fler inslag av spontanitet.

 Personer som tränar på utegym.
Full fart på utegymmet med Gefle Freestyle.

Gefle Fight Camp

Här pågår thaiboxning ute i det fria! Huvudtränare David Lehnberg berättar att föreningen brukar träna utomhus på sommaren men att de i och med Covid-19 fått anpassa sin verksamhet. Man har begränsade träningar med färre deltagare per grupp och har anpassat träningarna utifrån gällande riktlinjer. Förutom mindre grupper nämner David att man inte har någon närkontakt och att man kör andra drillar (övningar). De effekter han kan se är att de som varit med länge i föreningen stannar mer hemma och tränar mer på egen hand. Däremot ökar allmänhetens intresse, folk vill träna och det har öppnat upp för nya medlemmar.

Bland deltagarna hittar vi även Johanna Persson, svensk mästare 2020 i Thaiboxning som lyfter thaiboxningen som en bra och allsidig motionsform som ger bra konditionsträning, man får använda både hjärnan och kroppen, både mentalt och fysiskt.

 Ledare framför röd byggnad.
Allmänhetens intresse har ökat, märker David Lehnberg, huvudtränare i Gävle Fight Camp.

KF Heros

Föreningen Korpföreningen Heros har många olika verksamheter och just idag är det boccia som gäller. Några entusiaster har samlats på söder i Gävle. Föreningskonsulent Christer Ringh berättar att man lyckats rekrytera nya medlemmar genom att flytta ut verksamheten i Boulognerparken där man har haft kubb, boccia, stavgång och rörelseglädje. KF Heros målgrupp har verkligen drabbats av att många verksamheter stängts ned och Christer känner oro över hur länge det här kommer att pågå. Verksamheten bygger på social gemenskap och föreningens medlemmar behöver kontinuitet. Enheten för daglig verksamhet har stängt och därför har det varit extra viktigt att öppna upp verksamhet i utemiljöer så att medlemmarna får ett sammanhang och har möjlighet att träffa andra under säkra former.

– Vi är glada att vi har kunnat hålla igång 3 dagar i veckan, det har varit möjligt tack vare omställningsstöd som vi har fått från er på RF-SISU Gävleborg, säger Christer.

Tre personer slänger upp bouleklot i luften.

– Vad är det roligaste med att spela boccia?
– Det är det sociala som är det viktiga, säger Ronny Nilsson, deltagare i boccia (längst till höger på bilden).
– Ja, men varför ska man börja spela boccia?
– För att man får träffa mig! säger Ronny och spelar vidare tillsammans med övriga som letat sig hit denna torsdagkväll.

Gävle Hemaförening

(Historical European Martial Arts – föreningen är medlem i svenska budo- och kampsportförbundet)

Gävle Hema har som många andra fått anpassa sin träning utifrån rådande läge med Corona. Christer Ersson-Fricker, kassör och tränare, berättar att under pandemin har de anpassade träningar, där inga närkamper tillåts, rekommenderade avstånd gäller och de spritar handtagen på lånesvärden. Konsekvenser i form av flertalet inställda tävlingar märks också.

Många går förbi och blir intresserade, de brukar stanna och fråga vad som händer. ”Någon ny medlem kanske man ändå fått genom att träna här” resonerar Christer. Förra året arrangerade Gävle Hema SM och syntes i lokaltidningarna, då fick de direkt ett uppsving.

Christer berättar att allt de gör utgår från manualer – medeltida och senare. I stort sett alla har varit på medeltidsveckan på Gotland och de börjar prata i munnen på varandra om historia, fäktning och i termer som vi inte helt hänger med i, men lyssnar ändå fascinerat och tänker att dom är så där härligt nördiga som man kan vara när man älskar sin sport!

Personer i skydsutrustning som utför historisk fäktning s.k. HEMA.
Gävle Hema tränar på en gräsyta i regementsparken i Gävle. På tisdagarna är det fäktning med långsvärdstränare och på torsdagar är det mer spontant och man gör lite det man känner för. Olika svärd finns för olika träningsmoment.

Gävle Taekwondoklubb

Föreningen har ställt om sin verksamhet med anledning av Corona. Man genomför anpassad träningsverksamhet i Boulognerparken två gånger i veckan. Linda Svärdström, ordförande, berättar att det är mixade grupper där den yngsta deltagaren är 4 år och den äldsta 75 år – båda dessa medlemmar deltar faktiskt i dagens träning.

För Gävle Taekwondo har Corona ställt till en hel del. Många medlemmar vågar inte träna vilket innebär ett tapp för föreningen men framförallt också för individerna som rör på sig mindre. Vanligtvis görs graderingar i taekwondo, dessvärre är dessa inte möjligt att genomföra i utemiljön. Det har även blivit färre träningstillfällen och fler frågor att hantera från oroliga medlemmar

I bakgrunden hörs tränaren kontinuerligt påminna utövarna om att hålla avstånd och föreningen har anpassat verksamheten utifrån rådande riktlinjer. Även här är det många som stannar till och tittar på träningen. Linda är alltid på plats på gruppträningarna och har stort fokus på barnen. Hon lyssnar på dem och tröstar och plåstrar om ifall något händer. ”I vår förening är det den familjära känslan som är viktig och som våra medlemmar uppskattar”, säger hon.

Ett barn och en vuxen sträcker upp händerna i luften.
Yngst Selma Hellstadius 4 år och äldst Anders Jensen 75 år.

Gefle Frisbee Disc Club

Viktor Jonsson är ledamot i styrelsen och har varit aktiv i föreningen i 10 år. Han berättar att det just nu pågår en tävling på banan. Varje onsdag arrangerar föreningen veckogolf och idag deltar runt 40 spelare. Gävles bana som är föreningens hemvist är en blandning av park- och skogshål. Det finns en hel del vatten vid vissa hål, så det gäller att landa discarna säkert.

Med anledning av Corona har föreningen ställt om och anpassat verksamheten med tydliga regler och restriktioner. Även om pandemin i sig inte är bra, så kan de konstatera att för föreningens verksamhet har det inneburit enbart positiva följdeffekter. På veckogolfen har man tidigare haft ett snitt på 30 spelare och nu ligger det på 40 eller över. Fler stannar, tittar och frågar om sporten och man har fått fler medlemmar till föreningen.

Peter Almer är med och tävlar i dagens veckogolf och landar discarna säkert och skickligt. Enligt honom är det bästa med idrotten att träffa nya människor och att alla är utåtriktade, pratsamma och hjälper varandra. Det är en bra gemenskap och när man testat några gånger så är man fast!

En bil stannar uppe vid vägen, rutan öppnas och en person ropar och frågar var första hålet är samt var man kan parkera. Viktor svarar på frågorna och vänder sig sedan mot oss och säger med ett skratt:
– Det där händer aldrig annars men nu händer det hela tiden!

En väska full med frisbees.
Väskan packad för en omgång veckogolf.