Hem / Egna nyheter / Skippa attityden – för att du ska trivas i ditt lag

Skippa attityden – för att du ska trivas i ditt lag

Utbildningssatsningen #skippaattityden genomförs i korta dialogpass i samband med träning. Här står barnens röster i centrum och arbetet ska bidra till att skapa ett tillåtande klimat och en god idrottsmiljö för idrottande barn och unga i Gävleborg.

När Pojkar 14 i Gefle IF fotboll träffas för träning startar de med en diskussion om den affisch som de tillsammans har tagit fram under arbetet med Skippa attityden. Där står i klartext vad de gemensamt har beslutat att var och en ska tänka på för att alla ska kunna trivas i laget. De har bland annat kommit fram till att de ska ”sluta gnälla på varandra”, att de ska ”fortsätta att känna glädje när de spelar fotboll” och att de ska ”börja med att respektera varandra till max”.

Del av fotbollslag som sitter ner på gräset och pratar
En av dialoggrupperna som gemensamt går igenom vad de kommit överens om på sin lagaffisch.

Anders Berg är ledare för laget och han har betraktat utbildningen Skippa attityden lite utifrån då ledaren oftast inte deltar i dialogmötena. Han tror att arbetet kring attityder och gruppgemenskapen är viktigt.

Vilka tankar har du kring Skippa attityden?

– Jag tror att det här arbetet är jättebra. Vi tränar väldigt mycket och det är lätt att det blir lite slentrian, menar Anders Att vi bara jobbar med fotbollen och inte så mycket annat. Då är det bra att någon annan kommer in och kan se det från lite andra vinklar. Det är också bra att man inte bara pratar om det en gång utan vid flera tillfällen så att alla förstår att det är på riktigt.

Ledare i blå jacka framför fotbollsplan
Anders Berg, tränare för Gefle IF P14.

Varför är det här ett viktigt arbete för ditt lag?

– Tyvärr är det ju så att man oftast pratar om sådana här saker just när det hänt något i laget. Så bara det att man pratar om attityder är ju bra, att man lyfter upp det. Det är ett arbete som öppnar ögonen kan jag säga. Det blir en medvetenhet kring de här frågorna, säger han.

Ger det någon effekt?

– Jag tycker att gruppen har mognat under den här tiden, sedan vad som är hönan och ägget är ju svårt att veta. Men det här hjälper till. På min tid pratade men ju aldrig om sådana här saker, menar han.

Pojke i träningskläder framför fotbollsläktare
Alvar spelar med Gefle IF P14 och tycker att Skippa attityden har varit bra.

Alvar Teles Raposas Andrée spelar med Gefle IF P14 och har varit med i alla dialogmöten.

Är det mycket attityd inom fotbollen skulle du säga?

– Det beror på sammanhanget. Är det en ”måstematch” eller gäller poäng så kan det bli lite hårdare ord och så.

Är det positivt eller negativt?

– Det kan vara bra att det är lite känslor med. Jag kan tycka att man spelar bättre då. Men ibland kan folk kanske gå in för hårt. Det är bra att hålla inne med grejer ibland.  Är det många som säger saker som att ”kom igen, gör det bättre!” eller ”du måste passa bättre” … det hjälper inte personen att göra det bättre, det är bara klagomål. Då springer man kanske bara omkring och tänker på den där passningen man missade och blir inte fokuserad.

Vad skulle kunna hända om man inte pratade om sådana hör frågor tror du?

– Vi hade det ganska bra innan också, men det här gör att man tänker ännu mer på vad man säger. Det gör också att man säger till mer om man hör saker – såna saker som Skippa attityden handlar om.

Tror du att Skippa attityden har gjort någon skillnad för ert lag?

– Ja, det är bra att man lär känna varandra bättre. Framför allt att man tänker på att inte säga dåliga grejer till varandra.

Är det någon särskild fråga eller övning som du tyckte var extra viktig för gruppen eller dig själv?

– När vi satt första gången och fick prata om vad vi tyckte var bra eller dåligt. Det var skönt att allt kom fram liksom.


Ahmet Bölüktas, RF-SISU Gävleborg, är en av de som varit med och utvecklat Skippa attityden som utbildningskoncept.

En av de som varit med och utarbetat konceptet Skippa attityden är Ahmet Bölüktas, RF-SISU Gävleborg. Han utbildar även ambassadörer som leder utbildningarna, men i just den här gruppen har han själv varit Skippa-attityden-ambassadör och lett arbetet.

Hur har det varit att köra Skippa attityden med just det här laget?

– Den här gruppen skulle jag säga har varit modiga, säger Ahmet. De har vågat prata om vilken jargong som finns i laget. Hur det är när man hela tiden ska passa in i gruppen och vad som kan hända och hur det kan kännas.

– Det kan vara extra viktigt just i den här åldern att de blir medvetna om hur deras beteende och vad de säger påverkar andra. Fotboll är mer än bara idrott. Det handlar om gruppen och om gemenskap som man kanske inte tänker på, säger Ahmet.

Vad är det viktigaste syftet med Skippa attityden skulle du säga?

– Vi vet att om man i den här åldern inte känner gemenskap eller trivs i sitt lag så kan det tyvärr vara en anledning till att man vill sluta idrotta. Med Skippa attityden vill vi att gruppen ska ge varandra förutsättningar att lyckas. Att de kan pusha varandra att lyckas som grupp. Känner man stöd i gruppen och trivs, så är chansen stor att man vill fortsätta idrotta. Vårt mål inom idrottsrörelsen är precis det – att varje person ska vilja fortsätta idrotta, helst hela livet.

Vad tänker du om idrottsledarens roll kopplat till de här frågorna?

– I Skippa attityden är det ju vi ambassadörer som kommer in i grupperna och tar upp de här frågorna, vilket ledarna brukar tycka är väldigt bra. Ibland är det lättare att få barnens uppmärksamhet när en annan person, en annan röst kommer in. Men sedan är det viktigt i den vardagliga verksamheten att man som ledare skapar en idrottsmiljö där man vågar prata om de här sakerna löpande.

Hur gör man det på ett bra sätt då?

– Ett tips kan vara att vi från RF-SISU:s sida kan stödja ledare som vill arbeta med trygga idrottsmiljöer och värdegrundsfrågor i sin förening. Där finns vi som bollplank och kan tipsa om bra verktyg och metoder, säger Ahmet. Man kan till exempel skapa interna grupper i föreningen som stöttar varandra och byter erfarenheter, eller ta hjälp av någon av våra utbildningar som inspiration.


Exempel på hur en #skippaattityden-affisch kan se ut.


Fakta om #skippaattityden

Skippa attityden är en satsning som skapats och drivs av RF-SISU Gävleborg med stöd av LF Samhällsfond.

Sedan starten 2018 har över 150 träningsgrupper från ett 60-tal idrottsföreningar i Gävleborg genomfört Skippa attityden-processen. Totalt över 400 dialogtillfällen där 6 146 barn och unga deltagit.

Utöver detta har Skippa attityden även genomförts i koncentrerad form som inslag vid lovaktiviteter, cuper och läger – där har ytterligare uppemot 2 000 barn och unga nåtts.

Länk till mer information om Skippa attityden

Vill er förening arbeta med Skippa attityden eller på annat sätt utveckla er barn- och ungdomsverksamhet? Ta en kontakt med någon av våra idrottskonsulenter så kan de hjälpa till att hitta insatser som passar era behov.

Länk till Kontakta idrottskonsulent