Hem / Egna nyheter / Skärpta allmänna råd i Gävleborg vad betyder det för idrotten?

Skärpta allmänna råd i Gävleborg vad betyder det för idrotten?

Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Gävleborg fattat beslut om skärpta allmänna råd i Gävleborgs län. Detta är något som också påverkar idrottsrörelsen i länet.

De skärpta allmänna råden för Gävleborg gäller från måndag den 16 november till och med söndag den 13 december. Perioden kan komma att förlängas.

Digital infoträff

RF-SISU Gävleborg bjuder in idrottsföreningar och specialidrottsdistriktsförbund till digital informationsträff:
Tisdag den 17 november kl 17.00

Mötet genomförs med det digitala mötesverktyget Zoom.
Länk till mötet: https://zoom.us/j/91982735413
Mer information om mötet och en kort instruktion kring hur du ansluter hittar du här.

I mötet deltar:
Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg
Tina Sahlén, Riksidrottsförbundet
Lars Wesslén, smittskyddsläkare Region Gävleborg
Per Bill, landshövding i Gävleborgs län
Johan Höglund, försvarsdirektör, Länsstyrelsen Gävleborg

De delar av råden som idrottsrörelsen i synnerhet berörs av:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, exempelvis kontaktsporter.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Personer med symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
 • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till regionen från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Så påverkas idrotten i Gävleborg

Idrottsverksamhet för personer födda tidigare än 2005 bör inte genomföras

 • Gäller träning, matcher och tävling
  Undantag görs för verksamhet där utövare har idrottsutövningen som yrke. Där gäller de allmänna råden fortsatt.

Idrottsverksamhet för personer födda 2005 eller senare

Träningsverksamhet får bedrivas enligt de allmänna råden som gäller i hela landet med följande tillägg:

 • Idrotter där nära fysisk kontakt är en väsentlig del av idrotten bör överväga ett innehåll i träningen så att nära fysisk kontakt undviks.
 • Idrottsutövare och ledare ska, i den mån det är möjligt, undvika att använda kollektivtrafik i samband med idrottsutövande
 • Idrottsverksamhet ska i den mån det är möjligt genomföras utomhus

Möten genomförs digitalt

Fysiska möten görs om till digitala träffar.
Här kan du läsa mer om verktyg för digitala möten och utbildningar.

Skapa goda möjlighet för val som minskar risken för smittspridning

Riksidrottsförbundet uppmanar förbund och föreningar att skapa goda möjligheter för föreningar, idrottsutövare och ledare att göra kloka val för att minska risken för smittspridning utan att det får ekonomiska eller idrottsliga konsekvenser.

Begränsningar av publik vid allmänna sammankomster

Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat att begränsa publikantalet vid allmänna sammankomster till 50 personer under tiden 18 november till och med 13 december. Läs mer här.

Under regeringens presskonferens den 16 november aviserades att man från och med den 24 november skärper detta antal ytterligare på nationell nivå och då kommer en maxgräns om max 8 personer att gälla för allmänna sammankomster över hela landet.

Frågor

Med anledning av dagens beslut uppstår naturligtvis många frågor. Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt för att underlätta att ta kloka beslut utifrån restriktionerna och respektive idrott.

Frågor kan ni ställa till:

 • Era respektive förbund med idrottsspecifika frågor.
 • Era respektive kommuner eller annan hyresvärd med frågor om vad som gäller i de idrottsytor som ni nyttjar.
 • Allmänna frågor om Covid -19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link
 • Om ni önskar bolla eller sortera era frågor kan ni kontakta er idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg
 • Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här: https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen

Om föreningen drabbas av smitta

Riksidrottsförbundet har tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommenderade riktlinjer om föreningen har drabbats av bekräftad smitta. Läs mer här.

Att förbereda sin förening inför en kris

Vad gör man som förening när flera aktiva testar positivt för Covid-19? Vilka beslut tar man och vem ansvarar för vad? När krisen är ett faktum har man stor nytta av en krisplan. Från RF-SISU Gävleborg kan du få hjälp att ta fram en krisplan för din förening. Vi har material i form av en lärgruppsplan med frågeställningar att diskutera. Vi vill också tipsa er att ta del av berättelsen om hur BIK Karlskoga tog matchen mot viruset. Läs mer här.  

Håll i och håll ut

Idrottsrörelsen i Gävleborg har tagit ansvarsfulla beslut och ställt upp på ett fantastiskt sätt under pandemin. Vi vill rikta ett stort tack till alla föreningar, ledare och medlemmar. Nu går vid dock in i ett skarpare läge eftersom smittspridningen ökar i vårt distrikt.

Vi behöver nu ta ett gemensamt ansvar att följa de skärpta allmänna råden. Vi som älskar rörelseglädjen, gemenskapen och spänningen, som idrottsrörelsen skapar, kan göra skillnad. För att vi ska kunna träna och tävla, som vi önskar i framtiden, behöver vi nu mer än någonsin ta gemensamt ansvar som individer, föreningar och förbund.

Nu ser vi till att hjälpas åt att hålla i och att hålla ut!