Hem / Egna nyheter / Ridklubben som övervinner hindren

Ridklubben som övervinner hindren

Ljusdals Ridklubb håller ångan uppe trots coronatider. Här har man märkt att intresset för ridningen snarare ökat under året. Med tydliga riktlinjer, bra stödinsatser och en plan för framtiden känns läget ändå under kontroll.

(Bild: Vilma Stridh, 8 år, på hästen Irre. Foto: Ljusdals RK)

Överallt på anläggningen möts man av skriftliga påminnelser och stationer med handsprit. Direktiven är tydliga och på Ljusdals Ridklubb upplever man att alla tar pandemin på stort allvar. Trots det besvärliga läget så är suget stort efter att få utöva idrotten man älskar, och då övervinner man hindren – här är det full fart på verksamheten.

Många intresserade

– Det är klart att vi har fått ställa in en massa saker, den stora julshowen blev det ju tyvärr ingenting av, men det är mycket folk som ringer och vill börja rida! Det är kul att så många är intresserade, säger ridskolechef Susanne Andersson Bergman.

Hon berättar också att de har aktiva i alla åldrar och att det är otroligt få avhopp. En populär sysselsättning som verkligen kan leva upp till ”Idrott hela livet” helt enkelt.

Följt planen

Idrottskonsulent Maggan Snäll, RF-SISU Gävleborg, tycker att det är väldigt positivt att föreningen har kunnat följa den utvecklingsplan som de har lagt upp trots coronarestriktioner och begränsningar när det gäller fysiska möten.

– De har satt en vision och ett arbetssätt för styrelsearbetet så nu finns en framtidsstrategi som är förankrad och som föreningen kan hålla sig till, berättar Maggan, som guidat föreningen bland annat med hjälp av processen Målstegen. Resultatet har blivit en konkret handlingsplan.

Stöd för omställning

– Vi har stöttat föreningen när de sökt statligt kompensationsstöd och även haft möjlighet att bidra med omställningsmedel, så att de idag har kunnat ordna med uppbindningsplatser för hästarna utomhus och tagit fram enklare tält för att även köra sina utbildningspass ute, berättar hon.

I föreningen har man tagit coronarestriktionerna på stort allvar och sett över alla miljöer för att säkra allt ur smittskyddssynpunkt.

– Vi försöker vara utomhus så mycket som möjligt, berättar Susanne. Vi har anslag överallt för att påminna folk om att förebygga smittspridning och vi har handsprit i alla passager. Vi ser också till att ta in de hästar som kommer utifrån i en egen ingång och vi har satt gränser om 5 personer i kafeterian och 1 person med en tillåten följeslagare i stallet. 

Några särskilda tips till andra föreningar i coronatider är svårt att ge tycker Susanne.

– Jag tror att de flesta föreningar har bra koll på läget, säger hon.