Hem / Egna nyheter / Regeringens besked: Förbud för större evenemang

Regeringens besked: Förbud för större evenemang

Regeringen har efter förslag från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer förbjuds. Förbudet gäller hela landet och tills vidare.

Regeringens beslut om förbud kommer efter Folkhälsomyndighetens förslag (hemställan) med anledning av tisdagens höjda risknivå för spridning av coronavirus i Sverige. Förbudet gäller från och med midnatt den 11 mars.

Beslutet innebär också att SM-veckan vinter i Luleå och Boden ställs in.

Riksidrottsförbundet ser allvarligt på situationen med smittspridning och följer hela tiden utvecklingen i både Sverige och omvärlden.

– Vi har en nära dialog med regeringen och Folkhälsomyndigheten för att vi ska kunna hjälpa till och ta det ansvar som bäst hjälper samhället. Beslutet innebär att matcher, tävlingar och annan verksamhet måste flyttas, ställas in och även genomföras utan publik – sammantaget en mycket stor påverkan på hela idrottsrörelsen. Men vi kommer göra det vi kan för att bidra till att minska smittspridning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Begränsningarna av allmänna sammankomster slår hårt mot landets idrottsföreningar vad gäller ekonomi, administration och verksamhet.

Riksidrottsförbundet samlar under torsdagen företrädare för specialidrottsförbunden (SF) för att diskutera hur begränsningen av allmänna sammankomster påverkar olika evenemang inom idrottsrörelsen, och hur idrottsrörelsen gemensamt bäst hanterar detta.

För mer information besök Riksidrottsförbundets webbsida Coronaviruset och idrottsrörelsen 

Ytterligare information om coronautbrottet:

Folkhälsomyndighetens samlade information om coronaviruset

Krisinformation från svenska myndigheter på krisinformation.se